Nutriționiștii sunt de acord: Cu toții ar trebui să mâncăm aceste cinci tipuri de legume. În special persoanele de peste 50 de ani
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Legumele pot ajuta la combaterea anumitor boli asociate cu îmbătrânirea.

Legumele sunt întotdeauna pe primul loc pe lista alimentelor recomandate de nutriționiști. 

Acestea oferă organismului vitamine, minerale, fitonutrienți și alte substanțe care ajută la combaterea diferitelor boli, dar oferă și carbohidrați sau chiar proteine.

Legumele pot ajuta la combaterea anumitor boli asociate cu îmbătrânirea. Cercetările au arătat că creșterea aportului de legume, în special de legume verzi, este cel mai bun mod de a-ți îmbunătăți sănătatea la orice vârstă, dar mai ales după 50 de ani. Aceste cinci tipuri de legume te vor ajuta să te bucuri din plin de viață chiar și la bătrânețe, așa că include-le în meniul tău zilnic cât mai curând posibil.


1. Spanacul

Spanacul conține vitamina A și pigmenții carotenoizi luteină și zeaxantina, iar aceste substanțe joacă un rol important în protejarea ochilor împotriva daunelor cauzate de expunerea la soare și a modificărilor oculare cauzate de îmbătrânire.

Potrivit unor date, dieta unui american mediu include doar 1 până la 3 miligrame pe zi de luteină și zeaxantină, deși doza zilnică pentru a avea un risc redus de a dezvolta probleme oculare legate de vârstă este de aproximativ 6 miligrame. Consumând spanac vei avea beneficii pentru sănătatea ochilor, indiferent dacă îl consumi proaspăt sau îl prepari din spanac conservat sau congelat.

2. Kale

Varza kale este o legumă cu un conținut scăzut de oxalat și este bogată în calciu.

Oxalații sunt substanțe care împiedică absorbția calciului și, prin urmare, legumele care sunt simultan bogate în calciu și „sărace” în oxalați sunt cheia oaselor sănătoase.

Aportul adecvat de calciu și vitamina D este crucial pentru construirea și menținerea oaselor puternice. După vârsta de 50 de ani, densitatea minerală osoasă începe să scadă semnificativ pe măsură ce procesul de descompunere depășește procesul de construire a oaselor. Și acest lucru ne face mai predispuși la boli precum osteoporoza.

Dacă nu vă place să adăugați kale în salate, încercați ”cipsuri din kale”: rupeți frunzele în bucăți mai mici, stropindu-le cu ulei de măsline și coaceți-le la cuptor până devin crocante.

O altă opțiune este să adăugați kale la smoothie-urile pe care le pregătiți pentru micul dejun sau o gustare.


3. Salată verde

Ideea că salata verde și salata iceberg nu au o valoare nutritivă mare este complet greșită.

Diferite tipuri de salate cu frunze verzi conțin o cantitate suficientă de vitamina A, potasiu și fibre.

Și ținând cont de faptul că salata verde este îndrăgită de aproape toată lumea, că este disponibilă și accesibilă, este de fapt cel mai simplu mod de a-ți crește consumul de legume.

În plus, salata verde contine mai putin de 10 calorii pe cana, deci este potrivită și pentru mentinerea unei greutăți corporale optime, lucru care devine din ce in ce mai dificil după varsta de 50 de ani.


4. Broccoli

Osteoartrita este cea mai frecventă boală cronică a articulațiilor și se estimează că 40% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au o formă de osteoartrită. O dietă antiinflamatoare este cea mai bună modalitate de a vă proteja articulațiile, iar broccoli vă poate ajuta în acest sens. 

Acesta conține o substanță numită glucozinolat , care poate preveni distrugerea cartilajului și astfel protejează articulațiile.

5. Sfecla Mangold (Sfecla elvețiană)

Legumele cu frunze de culoare verde închis din așa-numita dietă MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) sunt recomandate ca alimente care ar trebui consumate în fiecare zi.

Un studiu confirmă că legumele cu frunze de culoare verde închis (care reprezintă coloana vertebrală a dietei) au un efect protector ridicat împotriva bolilor asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi demența și Alzheimer. Prin urmare, sfecla mangold este un plus binevenit la fiecare masă.

Articole similare

Papanași cu brânză de vaci: O rețetă tradițională delicioasă

Papanașii cu brânză de vaci sunt un desert românesc...

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:


Top citite
Sursa foto: Agerpres

Mihai Trăistariu intervine în scandalul Eurovision: “Această competiție reflectă foarte bine showbiz-ul anului 2024”

Sursa: Freepik

Tariful bancurilor, pe spatele scaunului! Un șofer cu umor /foto în articol

Sursa: captură Youtube HappyFishTV

Poate redeveni România relevantă la Eurovision? Mihai Trăistariu: "Delia, Andra sau Loredana ar face furori"

Sursa: captură Instagram

Fiul Nadiei Comăneci a absolvit. Cine este fata care îl face fericit pe băiatul femeii de 10 /foto în articol

Sursa: captură Youtube La Măruță

Saveta Bogdan, reacție furibundă după câștigarea Eurovision 2024 de către Nemo

Sursa: Europolisfest

Poate reveni Sulina la gloria de odinioară? Parastasul Piraților Nepomeniți, un festival dedicat oamenilor care iubesc Delta Dunării


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel