Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Ficatul este unul dintre singurele organe care se poate regenera și, cu puțină atenție, mulți oameni își pot reface sănătatea ficatului în câteva săptămâni sau luni. Citește mai departe pentru a afla care sunt cele cinci lucruri pe care ficatul tău și-ar dori să nu le mai faci și începe să-ți transformi sănătatea ficatului chiar de astăzi.
Consumul excesiv de alcool
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool reprezintă în continuare cea mai mare amenințare pentru sănătatea ficatului dumneavoastră, spun experții.
Consumul excesiv de alcool poate deteriora ficatul și poate duce la o afecțiune numită boală hepatică alcoolică", explică James Walker, medic și responsabil medical pentru Welzo. "Ficatul procesează alcoolul în organism, iar consumul excesiv de alcool poate provoca inflamarea și cicatrizarea țesutului hepatic. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la insuficiență hepatică, ciroză și alte probleme grave de sănătate", spune el pentru Best Life.
Vestea bună este că unele cazuri de boală hepatică legată de alcool (ARLD) pot fi inversate dacă vă opriți sau vă limitați consumul de alcool. "Ficatul este foarte rezistent și capabil să se regenereze singur", explică Serviciile Naționale de Sănătate din Marea Britanie (NHS). "Principalul tratament [pentru ARLD] este să nu mai beți, de preferință pentru tot restul vieții. Acest lucru reduce riscul de deteriorare suplimentară a ficatului și îi oferă acestuia cele mai bune șanse de recuperare", notează experții lor.
Consumați prea mult zahăr
Consumul unor cantități excesive de zahăr adăugat poate, de asemenea, să vă afecteze ficatul, subliniază Walker. "Consumul de prea mult zahăr poate duce la o afecțiune numită boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Ficatul metabolizează zahărul și îl transformă în grăsime, care se poate acumula în ficat dacă este consumat în exces", explică el. "Acest lucru poate duce la inflamarea și cicatrizarea țesutului hepatic, afectând capacitatea acestuia de a funcționa în mod corespunzător."
Pentru a vă reduce șansele de a dezvolta NAFLD și alte complicații de sănătate, experții recomandă să limitați consumul de zahăr la 10% din aportul caloric total. Acest lucru înseamnă că, dacă consumați o dietă de 2.000 de calorii pe zi, nu mai mult de 200 din aceste calorii ar trebui să provină din zahăr.
Excesul anumitor medicamente sau suplimente
Există o listă lungă de medicamente și suplimente despre care se știe că pot avea efecte adverse asupra ficatului, așa că trebuie să vă asigurați întotdeauna că împărtășiți o listă a medicamentelor dumneavoastră cu orice nou medic sau farmacist. Cu toate acestea, Walker spune că există câteva produse populare care sunt în mod obișnuit legate de sănătatea slabă a ficatului.
"Analgezicele fără prescripție medicală și medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi statinele (folosite pentru a reduce colesterolul), pot provoca leziuni hepatice dacă sunt luate în cantități excesive sau pentru perioade prelungite", spune el pentru Best Life. "În mod similar, suplimentele precum vitamina A în doze mari și suplimentele pe bază de plante, cum ar fi kava și conopida, pot fi, de asemenea, dăunătoare pentru sănătatea ficatului", adaugă el. Este posibil să aveți un risc crescut de afectare a ficatului dacă luați mai multe medicamente în același timp.
Consumul unei diete bogate în grăsimi
O altă greșeală majoră atunci când vine vorba de sănătatea ficatului tău este consumul unei diete pline de grăsimi nesănătoase. "Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate și trans poate contribui la dezvoltarea NAFLD", explică Walker. "Ficatul joacă un rol crucial în metabolismul grăsimilor, iar consumul unor cantități mari de grăsimi poate supraîncărca ficatul și poate provoca inflamații și cicatrizări ale țesutului hepatic", adaugă el.
Cu toate acestea, grăsimile nesaturate - care se găsesc în nuci, semințe, pește gras, ulei de măsline și avocado - sunt sănătoase pentru ficat și pentru sănătatea dumneavoastră mai largă. Pentru o sănătate optimă a ficatului, Clinica Cleveland recomandă să urmați dieta mediteraneană, care se concentrează pe legume, fructe, proteine slabe, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...