Plafonarea prețului RCA. Ce spune ASF despre proiectul depus la Senat și care este opinia asigurătorilor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Primele reacții la propunerea legislativă depusă la Senat nu au întârziat să apară. Un grup de 16 deputați PNL și UDMR au depus, pe 16 noiembrie, un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor RCA prin modificarea a Legii 132/2017.

S-ar fixa un tarif de referință

”Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii”, se spune în proiectul de lege.

Noul act normativ va permite stabilirea, de către ASF, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice. 

Ce spune ASF

Reprezentanții ASF că este vorba despre o inițiativă legislativă în curs, și că  Autoritatea este ținută să aplice toate actele normative din domeniu care ”parcurg procedura constituțională de adoptare”.

”Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comentează inițiativele legislative parlamentare. ASF respectă toate legile care fac referire la domeniul de activitate al Autorității și care parcurg procedura constituțională de adoptare”.

ASF arată că cei care trebuie să încheie o poliță RCA au la dispoziție ”mecanismul asiguratului cu risc ridicat”:

Conform prevederilor legale, persoanele care primesc, de la cel puțin trei asigurători diferiți, oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" -https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat ) mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienți pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, precizează ASF.

Asigurătorii nu combat proiectul depus la Senat

Uniunea asigurătorilor spune că toate calculele din expunerea de motive sunt incomplete.

”Se face referire la o daună medie pe clasa asigurărilor RCA de 8.000 lei. Însă, conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări în semestrul I 2021, dauna medie RCA în prima jumătate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vătămări corporale este 67.566 lei. Firește, orice operațiune matematică subsecventă nu poate fi considerată a fi corectă”, mai spun asigurătorii.

Procedura de Infringement, deschisă de Comisia Europeană, în 2018

Uniunea Asigurătorilor și Reasigurătoirilor a sesizat Comisia Europeană în 2016 cu privire la decizia Guvernului Cioloș, din 14 septembrie 2016, de plafonare a tarifelor RCA.

Pe 19 iulie 2018, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA, procedură care este în desfășurare și în care România riscă un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel