Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Leușteanul este una dintre plantele aromatice folosite în bucătărie, cu multiple proprietăți medicinale. În medicina tradițională europeană rădăcinile de leuștean erau cele mai folosite, deoarece acestea erau mai active decât frunzele. Leușteanul se folosește sub formă de decoct sau infuzii (din rădăcini), respectiv sub formă de ulei de leuștean, după obținerea sucului de presare (frunze și tulpini).
În timp ce știința continuă să exploreze numeroasele beneficii ale leușteanului, există câteva beneficii cercetate care merită o privire.
Efect diuretic
Leușteanul are acțiunea diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, fapt care reduce semnificativ riscul apariției de pietre la rinichi.
Sprijină sănătatea plămânilor
Medicina tradițională folosește leușteanul pentru eliberarea mucozităților de la nivelul plămânilor. Într-un studiu, eucaliptolul, compusul chimic activ din leuștean care reduce iritarea plămânilor, a produs rezultate semnificative și pozitive în patru zile.
Calmează petele aspre
Se pare că leușteanul este încărcat cu compuși care pot calma petele aspre din organism. Compușii din leuștean care oferă acest beneficiu includ limonenul, eugenolul și quercetina.
Sprijină sănătatea pielii
Leușteanul este recomandat ca o modalitate naturală de a combate afecțiunile pielii, cum ar fi dermatita și acneea.
Efect antimicrobian
Oamenii de știință au descoperit că lovitura este unul dintre cele mai puternice extracte împotriva unor microorganisme, precum E. coli, Salmonella, H. pylori și H. influenzae, potrivit Global Healing.
Ajută sistemul digestiv
Beneficiile calmante ale leușteanului sunt foarte eficiente, acesta fiind un remediu excelent pentru calmarea tractului digestiv, reducea balonării și eliminarea gazelor intestinale.
Susține sănătatea articulațiilor
Planta este considerată un remediu natural pentru disconfortul articular asociat cu guta și umflarea reumatismală a articulațiilor. În plus, nu are efecte secundare.
Suport natural pentru alergii
Efectele calmante ale leușteanului ajută în mod natural la combaterea simptomelor alergiilor. Dar când vine vorba de alergii, leușteanul merge puțin mai departe. Quercetina, un compus prezent în leuștean, inhibă eliberarea de histamină și ameliorează iritarea pielii cauzată de obicei de sensibilitatea la iritanții din mediul înconjurător.
Ameliorează durerile menstruale
Printre numeroasele sale utilizări tradiționale, leușteanul s-a dovedit eficient în ameliorarea disconfortului menstrual. Nivelul mare de nutrienți, combinat cu beneficiile sale puternice de calmare, este explicația folosirii acestuia în perioada premenstruală.
Excelent în bucătărie
Leușteanul este, în același timp, un adaos excelent în bucătărie, adăugând gust și crescând valoarea nutritivă a preparatelor culinare. Este adesea folosit ca înlocuitor al țelinei, deși este mai înțepător, așa că trebuie utilizată jumătatea din cantitatea de țelină.
Frunzele constituie o salată excelentă, iar semințele sunt folosite ca condiment și adesea presărate peste salate și supe. Leușteanul poate fi folosit și sub formă de ceai.
Este bogat în vitamine din complexul B, esențiale pentru energie și buna funcționare a sistemului nervos, și în vitamina C, care susține sănătatea pielii și a sistemului imunitar.
Vezi și: 5 obiceiuri care ne reduc viața, chiar și cu 15 ani. Unul a fost asociat cu demența și anxietatea
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...