Plantele care te ajută să respiri mai bine. Sunt foarte benefice pentru plămâni și purifică aerul
Autor: Romina Baluta
Data publicării:
Nu există o modalitate mai ușoară de a vă înveseli spațiul decât prin includerea plantelor în decor. Unele dintre ele pot fi chiar benefice pentru sănătate. 

Fie că optezi pentru o liană suspendată sau pentru un ghiveci pe pervazul ferestrei, plantele de apartament adaugă viață, energie și frumusețe oriunde sunt amplasate. Și, după cum se pare, acestea te-ar putea ajuta și să respiri mai bine. Potrivit unui studiu de referință realizat de NASA, plantele pot reduce poluanții din aerul interior într-un mediu închis și limitat. Deși nu este clar cât de eficiente sunt acestea în a face această magie în afara condițiilor de laborator, se știe că plantele pot înfrumuseța aerul, cel puțin într-o mică măsură. Pentru a le aduce puterile în casa ta, citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune plante de apartament care purifică aerul.


Plantele care te ajută să respiri mai bine

Planta șarpe

Plantele de șarpe sunt unele dintre cele mai rezistente plante existente, fiind apreciate pentru capacitatea lor de a se dezvolta în condiții de lumină slabă și cu puțină apă. Ca să nu mai vorbim de faptul că frumoasele lor frunze verticale verzi și galbene pot ajunge de la câțiva centimetri la câțiva metri. Și, în timp ce stau în casa ta, vor curăța și aerul. Un studiu din 2009 publicat în HortTechnology a constatat că în camerele de laborator în care se aflau plantele de șarpe s-a înregistrat o diminuare mai rapidă a concentrației de ozon decât în camerele fără ele. Ozonul este, în esență, iar inhalarea lui poate ataca plămânii și poate cauza probleme de sănătate, potrivit Asociației Americane a Plămânilor. 

Planta păianjen

Aceste plante de apartament debordante sunt la fel de adaptabile ca și plantele șarpe. Puneți-le la lumină indirectă cu un sol bine drenat și vor fi perfect fericite. În cadrul studiului NASA care a descoperit proprietățile plantelor de purificare a aerului, plantele păianjen au eliminat dintr-o cameră, în 24 de ore, 95 la sută din substanța toxică formaldehidă - un gaz cancerigen care poate irita pielea, ochii, nasul și gâtul -.

"Iar pentru proprietarii de animale de companie, aceste plante sunt sigure pentru a fi răspândite în toată casa, deoarece nu sunt toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici", adaugă Rebecca Sears, CMO, potrivit bestlifeonline.com

Iedera engleză

Această plantă de apartament cățărătoare poate fi folosită ca o liană de interior pentru a se strecura peste coșurile suspendate sau tijele de perdele.

Studiul NASA a constatat că este cea mai eficientă plantă de apartament pentru eliminarea benzenului, o substanță chimică toxică creată de fumul de tutun și de gazele de eșapament industriale. Aceasta a eliminat aproape 90% din benzenul din aer și a redus concentrația de tricloretilenă - care poate afecta sistemul imunitar și cel reproductiv, printre altele, și poate provoca unele tipuri de cancer - cu aproape 11%. Iedera englezească preferă un mediu umed și o lumină medie. Aveți însă grijă, deoarece planta este toxică pentru oameni și animale de companie.

 Crinul 

Potrivit studiului NASA, Crinul Păcii a eliminat aproape 80% din benzenul din aer și 23% din tricloretilenă, fiind cel mai eficient în cazul acesteia din urmă. "Benzenul poate fi găsit în benzină, cauciuc, vopsea, fum de țigară, detergenți și multe fibre sintetice", explică Vladan Nikolic, expert în plante de apartament și fondator al blogului Mr. Houseplant. "Tricloretilena poate fi găsită în lacuri, vopsele, lipici și lacuri".

Vladan spune că această plantă de apartament necesită destul de puțină întreținere. Preferă lumina puternică, indirectă (deși câteva ore de lumină directă a soarelui în fiecare zi este chiar mai bine) și trebuie udată odată ce jumătatea superioară a solului se usucă.

 Pothos auriu

"Pothosul auriu elimină formaldehida, benzenul și tricloretilena din aer, îmbunătățind astfel calitatea aerului și reducând cantitatea de toxine dăunătoare din casă", spune Vladan. Benzenul este locul unde este cel mai eficient, potrivit studiului NASA, eliminând 73% din acesta din aer.

"Pothos este ușor de îngrijit și poate tolera bine lumina slabă", notează Vladan. "Cu toate acestea, dacă îi oferiți mai multă lumină puternică, indirectă, va produce frunze noi mai repede, iar planta va fi mai robustă și mai rezistentă la dăunători și boli."

Ficus

Ficus, numiți în mod obișnuit smochini, sunt foarte populari și arată incredibil de șic atunci când sunt plasați într-un colț al unei camere. În plus față de aspectul lor elegant, au și abilități de curățare a aerului. Studiul NASA a constatat că aceștia au eliminat aproape 48% din formaldehidă, 30% din benzen și 10,5% din tricloretilenă. Țineți-le la soare, cu sol umed, și vor fi fericite să vă îmbunătățească aerul.

"Aceste plante pot crește între doi și trei metri înălțime", notează Tatyana Zhuk, expert la aplicația Plantum. "Ele preferă lumina solară indirectă puternică și udarea săptămânală".

Dracaena

Dracaena este un gen de peste 120 de specii de plante originare din Africa. Cele mai multe dintre ele sunt cunoscute pentru frunzele lor drepte și ascuțite, cu aspect tropical. Dar patru Dracaena specifice sunt evidențiate în studiul NASA.

Prima este Dracaena warneckei, cunoscută pentru etajele sale ascendente de frunze, care a eliminat 50 la sută din formaldehidă, 52 la sută din benzen și 10 la sută din tricloroetilenă.

Dracaena deremensis, mai bine cunoscută sub numele de planta Janet Craig sau planta de porumb, se remarcă prin frunzele sale verzi/galbene cu dungi. Aceasta a eliminat puțin peste 17 la sută din tricloretilenă și 78 la sută din benzen. În continuare, Dracaena marginata a eliminat 13 la sută din tricloretilenă și 79 la sută din benzen. Este cunoscut sub numele de arborele-dragon pentru frunzele sale cu nuanțe roșii, lungi și ascuțite. În cele din urmă, Dracaena massangeana a eliminat 70% din formaldehidă - cea mai mare cantitate dintre toate plantele de apartament studiate -, 21% din benzen și aproape 13% din tricloretilenă. Denumită trestie de porumb sau trestie de masă, are frunze strălucitoare de culoare verde aprins cu dungi galbene. Rețineți că aceste plante conțin sevă care este otrăvitoare pentru câini și pisici.

Crizantema

Plantele cu flori pot oferi, de asemenea, beneficii de purificare a aerului. Studiul NASA a pus la încercare mumii în ghiveci și a constatat că, într-o perioadă de 24 de ore, aceștia au eliminat 61% din formaldehidă, 53% din benzen și 41% din tricloretilenă dintr-o cameră închisă. Mums sunt oarecum ușor de îngrijit și necesită lumină solară deplină și udare frecventă.

Margareta

Margareta gerbera este o altă plantă cu flori care oferă culoare și o mai bună calitate a aerului. În cadrul studiului NASA, aceasta a redus formaldehida cu 50%, benzenul cu aproape 68% și tricloretilena cu 35%. Pentru a îngriji aceste flori, puneți-le la lumină puternică (acest lucru este esențial, altfel s-ar putea să nu producă flori) și udați-le atunci când le simțiți uscate. Vor dezvolta flori de lungă durată din primăvară până în toamnă, dar, din păcate, sunt anuale și, de obicei, durează doar un sezon.

Articole similare

Ce muzică ar trebui să aculte femeile gravide

Iată cele mai bune recomandări de genuri muzicale...


Top citite
Oana Radu: Când am depus actele pentru cununie știam că ne despărțim

Oana Radu: Când am depus actele pentru cununie știam că ne despărțim

Captura Video/ CollinRugg X

Înșelătorie la grădina zoologică din China! Ursul PANDA a început să LATRE

Facebook

David Gilmour de la Pink Floyd „nu va mai cânta” Another Brick In the Wall

Prinţul William a izbucnit în plâns. Ce făcuse verișoara lui, Zara Tindall / Foto: Agerpres

Prințul William fuge de la mesele cu familia Middleton! Află de ce

Captura Instagram

Lora s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu! Cum a fost îmbrăcată

George Clooney / Foto: Courtney / Flickr

Donald Trump se ceartă cu George Clooney: Filmele nu i-au ieşit niciodată cu adevărat



Cele mai noi articole

Sophia Loren își sărbătorește cei 90 de ani la Roma

Actriţa italiană Sophia Loren, o legendă a...

pixel