Prețurile petrolului continuă să scadă câteva săptămâni. Dumitru Chisăliță: Scăderea prețului la pompă ar trebui să continue
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Cotația petrolului continuă să scadă.

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 2,5% la începutul acestei săptămânii, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de încetinirea economiei, ceea ce ar putea conduce la scăderea cererii de țiței, relatează Bloomberg.

În special, țițeiul West Texas Intermediate a scăzut sub 94 de dolari pe baril, după ce a încheiat vineri un al treilea declin săptămânal, iar lucrurile nu par a se opri aici.

Rezerva Federală este de așteptat să aprobe o nouă majorare mare a ratei dobânzii săptămâna aceasta, în timp ce banca centrală a SUA se confruntă cu inflația în creștere, adăugând presiune asupra cererii.

"În timp ce prețurile au fost volatile, mă aștept ca presiunea asupra petrolului să reia relaxarea. Și întâlnirea Fed este probabil să servească drept o altă reamintire a dificultăților economice", a declarat fondatorul Vanda Insights, Vanda Hari.

Publicația adaugă că piața petrolului este tot mai volatilă, cu fluctuații bruște și lichiditate scăzută.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță se așteaptă ca scăderea  cotației țițeiului să ducă la prețuri mai mici la pompă.

”Prețul la pompele din România a scăzut în medie, cu cca 20 de bani cca 2,5%. Această situație se datorează scăderii cotațiilor țițeiului față de luna iunie 2022, scăderii cotațiilor la benzină și la motorină față de aceeași perioadă, dar și urmare a scăderii cursului leu dolar.

Această situație ne indică că această scădere a prețului la benzină și motorină, ar trebui să continue și în următoarea perioadă, dacă nu apar incidente majore care să perturbe aceste tendințe.

Alte elemente importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a doua mari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi.

Un raport EIA publicat miercuri a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările pentru o creștere de 71.000 de barili. Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% față de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menționat Reuters. Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei. SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție.

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel