Puteam să bem lapte de la vacile care consumă cânepă?
Autor: , Liana Ganea | Dată: 18 noi 2022, 19:44
Un studiu recent a arătat care sunt efectele pe care le are cânepa asupra vacilor. Se pare că vacile care se hrănesc cu această plantă simt efectele drogului exact la fel ca oamenii.

Ochii roșii, defazarea și mersul clătinat sunt simptome tipice pentru consumatorii de marijuana, însă și pentru câteva vaci care s-au hrănit cu furaje din cânepă, conform publicației Science. Un nou studiu a arătat faptul că bovinele care se hrănesc cu astfel de furaje se comportă întocmai ca oamenii care frecventează Coffee-Shop-urile din Amsterdam.

Totuși, această descoperire ar putea să le dea de gândit autorităților din domeniu despre cât de sigur pentru animale este acest tip de furaj ieftin și ușor de cultivat. O altă îngrijorare majoră este posibilitatea ca ingredientul activ din marijuana să ajungă în alimentele pe care le consumă oamenii prin laptele obținut de la bovinele intoxicate.

„Au descoperit un efect mult mai profund asupra comportamentului animalelor decât ceea ce am văzut până acum în studiile legate de consumul de produse lactate”, a spus Serkan Ates, un inginer agronom de la Universitatea de Stat din Oregon

Cânepa este derivată din plantele Cannabis sativa și are o concentrație de tetrahidrocanabinol (THC) – compusul psihoactiv – mai puțin intensă decât variantele de cannabis folosite în marijuana. Cu toate acestea, florile de cânepă sunt pline de canabidiol (CBD), o substanță chimică folosită pentru ameliorarea unor probleme de sănătate, precum anxietatea, dependența și insomnia.

Pentru a cerceta care este efectul compușilor activi ai canabisului, cercetătorii de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor au hrănit 10 vaci de lapte cu furaje care conțineau diferite concentrații de canabinoizi.

În cursul experimentului oamenii de știință au luat probe de lapte, sânge și fecale și au studiat comportamentul vacilor. Dozajul a fost un element cheie al experimentului. Vacile care s-au hrănit cu furaje din plante întregi de cânepă nu au prezentat schimbări notabile față de bovinele care au primit porumb.

Situația a fost cu totul diferită pentru vacile care au consumat furaje din frunze, flori și semințe bogate în canabinoizi. Potrivit calculelor oamenilor de știință, aceste vaci au consumat cantități de THC de 86 de ori mai mari decât doza necesară pentru a intoxica un om.

Cum se manifestă bovinele "drogate"

Printre efectele majore descoperite se numără încetinirea ritmului cardiac și a respirației, lipsa poftei de mâncare și scăderea producției de lapte. Bovinele „high” căscau mai des, produceau mai multă salivă și mucus și își foloseau limba în mod hiperactiv, potrivit raportului publicat de cercetători în Nature Food. Unele vaci aveau ochii roșii și se clătinau pe picioare.

Comportamentele bizare s-au oprit în câteva zile după ce vacile nu s-au mai hrânit cu cânepă, dar compușii activi ai canabisului au rămas în laptele lor, care conținea concentrații mari de THC, CBD și alți canabinoizi. Nu este clar dacă laptele obținut de la vacile care consumă cânepă îi afectează pe oamenii care îl beau.

„Studiul nu ne permite să tragem concluzii cu privire la riscul sanitar al consumului de lapte disponibil pe piață”, a spus Robert Pieper, un nutriționist de animale și coautor al studiului.

Dacă se dovedește că furajele din cânepă pot fi folosite în siguranță, ele ar putea deveni o opțiune binevenită pentru fermieri, potrivit lui Ates. Cânepa este o alternativă ieftină, disponibilă pe scară largă și foarte hrănitoare.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Kansas au descoperit că dacă este administrată în doze mici, cânepa reduce stresul vacilor, care nu mai petrec la fel de mult timp întinse pe jos. Astfel, cânepa ar putea fi foarte utilă pentru liniștirea bovinelor în timpul transportului, când sunt înțărcate și în alte situații stresante.

Articole similare

Rețete de sezon. Mâncăruri de primăvară de neratat

Ce trebuie să mâncaţi primăvara? Multe verdeţuri şi...

De ce e bine să mănânci castraveți

Iată câteva motive pentru care e bine să mănânci castraveți.


Top citite
Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa? / Captura Youtube

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa?

https://www.freepik.com/

Dr. Mihaela Bilic a explicat de ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”: Credem că oferă beneficii, dar e invers!

foto pexels

Salarii uriașe în spatele inteligenței artificiale: Locuri de muncă plătite cu peste 300.000 de euro pe an. Inginerii n-au nevoie de diplomă de licență

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT / Photo by Pixabay

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT


Cele mai noi articole

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT

Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să...