Regatul Unit se dotează cu prima sa linie de autobuze autonome
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
O linie de autobuze autonome va intra în circulaţie săptămâna viitoare la Edinburgh, o premieră în Regatul Unit, deşi şoferii vor rămâne în vehicule pentru a prelua controlul în caz de urgenţă, relatează AFP.

"Tehnologia de autonomie prezentă la aceste autobuze a fost deja testată, dar aceasta este prima data când este folosită pe o linie de autobuz", a declarat Peter Stevens, director de afaceri publice al companiei Stagecoach, în timpul unei demonstraţii joi, lângă Edinburgh.

Această nouă linie, cu o lungime de aproximativ 22 de kilometri, situată în vestul capitalei scoţiene, urmează să transporte aproximativ 10.000 de pasageri pe săptămână.

În cele cinci autobuze aflate în circulaţie, care vor putea circula cu o viteză de până la 50 km/h, va fi în continuare prezent un şofer pentru a verifica buna funcţionare a tehnologiei, aşa cum prevede legea britanică care nu autorizează deocamdată circulaţia vehiculelor complet autonome pe drumurile publice.

Un alt agent va fi la bord pentru a verifica biletele şi a răspunde la întrebările utilizatorilor. Un sistem dotat cu inteligenţă artificială va detecta alte vehicule de pe drum pentru a evita coliziunile, în timp ce camerele şi un radar vor scana drumul pentru a evita pietonii.

Potrivit lui Peter Stevens, serviciul va fi mai sigur şi mai eficient, cu economii de combustibil de până la 20%. "Sistemul poate răspunde mai repede decât timpul de reacţie al unui om" atunci când este necesar, a explicat el.

Şi cu cât autobuzele circula mai mult, cu atât vor colecta mai multe date pentru a "avansa timpul de deplasare în autonomie", a adăugat sursa citată. Acest serviciu este "ceva nou, interesant de văzut, o parte a revoluţiei noastre tehnologice", a afirmat Callum Jones, şofer de autobuz.

În 2021, un autobuz electric fără şofer a fost pus în funcţiune în Malaga, Spania, un proiect prezentat ca o premieră în Europa. Teste au fost, de asemenea, efectuate în Coreea de Sud în acelaşi an şi în Singapore la începutul anului 2023.

Articole similare

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel