"Regele condimentelor", aliat pentru digestia deficitară și diaree. Protejează împotriva inflamației, leziunilor celulare și bolilor
Autor: radiodcnews Team | Dată: 29 ian 2023, 19:25
Care este "regele condimentelor" și ce beneficii are pentru sănătate.

De mii de ani, piperul negru a fost un ingredient de bază în întreaga lume. Adesea denumit "regele condimentelor", acesta provine din fructul uscat, necopt, al plantei indiene Piper nigrum. Atât boabele întregi de piper negru, cât și piperul negru măcinat sunt utilizate în mod obișnuit în bucătărie.

Pe lângă faptul că adaugă aromă alimentelor, piperul negru poate acționa ca un antioxidant și oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Compușii din piperul negru, în special ingredientul său activ piperina, pot proteja împotriva deteriorării celulelor, pot îmbunătăți absorbția nutrienților și pot ajuta problemele digestive.

Piperul negru, un antioxidant puternic

Mai multe studii arată că piperul negru acționează ca un antioxidant în corpul dumneavoastră.

Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva daunelor celulare cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.

Radicalii liberi se formează ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, a expunerii la soare, a fumatului, a poluanților și multe altele.

Un studiu în eprubetă a constatat că extractele de piper negru au fost capabile să reziste la peste 93% din daunele provocate de radicalii liberi pe care oamenii de știință le-au stimulat într-un preparat de grăsime.

Un alt studiu efectuat pe șobolani cu o dietă bogată în grăsimi a observat că tratamentul cu piper negru și piperină a scăzut nivelul radicalilor liberi la cantități similare cu cele de la șobolanii hrăniți cu o dietă normală.

În cele din urmă, un studiu în eprubetă pe celule canceroase umane a observat că extractele de piper negru au fost capabile să oprească până la 85% din daunele celulare asociate cu dezvoltarea cancerului.

Alături de piperină, piperul negru conține și alți compuși antiinflamatori - inclusiv uleiurile esențiale limonen și beta-cariofilen - care pot proteja împotriva inflamației, a leziunilor celulare și a bolilor.

Deși efectele antioxidante ale piperului negru sunt promițătoare, cercetările sunt în prezent limitate la studii în eprubetă și pe animale.

Piperul negru stimulează absorbția nutrienților

Piperul negru poate spori absorbția și funcția anumitor nutrienți și compuși benefici.

În special, acesta poate îmbunătăți absorbția curcuminei - ingredientul activ din popularul condiment antiinflamator turmeric.

Cercetările arată că piperul negru poate îmbunătăți absorbția beta-carotenului - un compus care se găsește în legume și fructe și pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Beta-carotenul funcționează ca un antioxidant puternic care poate combate deteriorarea celulară, prevenind astfel afecțiuni precum bolile de inimă.

Un studiu de 14 zile la adulți sănătoși a constatat că administrarea a 15 mg de beta-caroten cu 5 mg de piperină a crescut substanțial nivelul de beta-caroten în sânge, comparativ cu administrarea de beta-caroten singur.

Piperul negru poate favoriza digestia și preveni diareea

Piperul negru poate favoriza buna funcționare a stomacului.

Mai exact, consumul de piper negru poate stimula eliberarea de enzime în pancreas și intestine care ajută la digerarea grăsimilor și a carbohidraților.

Studiile pe animale arată că piperul negru poate preveni, de asemenea, diareea prin inhibarea spasmelor musculare din tractul dumneavoastră digestiv și prin încetinirea digestiei alimentelor.

Datorită efectelor sale pozitive asupra funcției stomacale, piperul negru poate fi util pentru cei cu digestie deficitară și diaree. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om.

Piperul negru, posibile pericole și efecte secundare

Piperul negru este considerat sigur pentru consumul uman în cantitățile tipice utilizate în alimentație și gătit.

Piperul negru poate favoriza absorbția și disponibilitatea unor medicamente, inclusiv a antihistaminicelor utilizate pentru ameliorarea simptomelor de alergie.

Deși acest lucru poate fi util pentru medicamentele care sunt slab absorbite, poate duce, de asemenea, la o absorbție periculos de mare a altora.

Dacă sunteți interesat să vă măriți aportul de piper negru sau să luați suplimente de piperină, asigurați-vă că vă consultați cu furnizorul de servicii medicale cu privire la posibilele interacțiuni medicamentoase.

Articole similare

Top citite
Bătăie MARE pentru supermodelul Kendall Jenner. Bad Bunny și Devin Booker au început războiul / Facebook

Bătăie MARE pentru supermodelul Kendall Jenner. Bad Bunny și Devin Booker au început războiul

Cum a cunoscut-o Cristian Boureanu pe Monica Tatoiu: A apărut una blondă pe coridor și începuse să țipe / I-am zis câteva cuvinte urâte

Cum a cunoscut-o Cristian Boureanu pe Monica Tatoiu: A apărut una blondă pe coridor și începuse să țipe / I-am zis câteva cuvinte urâte

crema - FOTO: Freepik

Cum să îți prepari propria cremă anti-îmbătrânire. De ce ai nevoie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută extraordinar de mult

Oamenii și-au dat seama de ce Coca-Cola de la McDonald's are un gust atât de diferit / Photo by Luis Rosero

Oamenii și-au dat seama de ce Coca-Cola de la McDonald's are un gust atât de diferit

A murit actorul Paul Grant, cunoscut pentru rolurile din Harry Potter și Star Wars

A murit actorul Paul Grant, cunoscut pentru rolurile din Harry Potter și Star Wars


Cele mai noi articole

Pink, despre regina muzicii Pop: Madonna nu mă place

Vorbind cu Howard Stern, cântăreața a dezvăluit cât de...