Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prețurile sunt la un nivel record în SUA, iar cumpărătorii se confruntă acum și cu dobânzi în creștere. "M-am uitat la aproximativ 150 de proprietăți din 2019", a declarat pentru AFP Liz Stone, care de trei ani vrea să cumpere o casă în suburbiile Washingtonului. A făcut patru oferte. Toate peste prețul cerut, chiar și cu până la 100.000 de dolari mai mult. Toate au fost respinse, deși dosarul ei era solid.
În zonă, proprietățile se vând cu 4% până la 5% peste prețul de pornire, explică Liz Brent, fondatoarea agenției Go Brent din Silver Spring (Maryland), o suburbie a Washingtonului. Ea citează exemplul unei case listate la 840.000 de dolari care s-a vândut în cele din urmă cu peste un milion de dolari. La fiecare vânzare, "există un câștigător și 20 de învinși", deoarece sunt atât de mulți cumpărători și atât de puține proprietăți pe piață. Trebuie să fii pregătit să "îți asumi riscuri mari", spune ea, cum ar fi să faci o ofertă fără clauză de retragere, fără să te asiguri măcar că locuința este în stare bună.
Pentru a dispune de capitalul necesar, Liz Stone și-a vândut, în urmă cu un an, apartamentul de lângă Capitoliul din Washington și închiriase un apartament în Silver Spring. "Am crezut că voi putea să mă mut rapid în următoarea locuință fără să fiu nevoit să închiriez". Dar de atunci, prețurile au continuat să crească.
Și, în ciuda zâmbetului larg, Liz Stone mărturisește că simte că a "ratat" ocazia de a cumpăra o casă. Pentru că, din ianuarie, cumpărătorii observă cum dobânzile cresc și cresc, după doi ani de rate scăzute. O dobândă de 5,11% pentru un împrumut cu dobândă fixă pe 30 de ani, varianta cea mai îndrăgită în SUA, este uriașă față de o medie de 2,96% în 2021.
Acest lucru reduce și mai mult puterea de cumpărare, iar pentru a cumpăra, acum, aceeași locuință tip, trebuie "să câștigi cu aproximativ 25.000 de dolari mai mult" pe an decât în 2021, spune Nadia Evangelou, economist la Federația americană a agenților imobiliari (NAR).
Puține proprietăți pe piață
Combinația dintre prețurile exorbitante și ratele ridicate ale dobânzilor ar trebui să descurajeze mulți cumpărători și să reducă presiunea de pe piață. Prin urmare, creșterile de prețuri ar putea fi limitate la doar 5% în acest an, potrivit lui Lawrence Yun, economist șef la NAR.
"Pur și simplu nu există suficiente bunuri pe piață", explică Liz Brent. În opinia sa, deficitul este de așa natură încât revenirea "la un nivel sănătos" pare imposibilă. "Iar prețurile vor continua să crească". Situația a fost exacerbată de pandemie, dar problema durează "de cel puțin 10 ani", spune ea. O soluție ar fi construirea de case duble acolo unde sunt distruse casele unifamiliale, spune ea.
Citește și Cavalerii Mesei Rotunde îți arată ora într-un ceas spectaculos
Lipsa este rezultatul crizei imobiliare din 2007, când "mulți constructori au dat faliment și nu s-au mai întors" pe piață, spune Lawrence Yun. Dar, spre deosebire de agentul Liz Brent, el se așteaptă să vadă îmbunătățiri în zona Washington în viitor.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...