Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Insomnia poate însemna să ai probleme în a adormi, a rămâne adormit sau a te trezi la ora dorită. Practic, nu dormiți suficient pentru a funcționa bine. Depresia poate varia de la a avea câteva simptome depresive până la depresia majoră.
Trezirea în timpul nopții poate fi uneori un semn de depresie. Și s-a demonstrat că un somn deficitar agravează semnificativ simptomele multor probleme de sănătate mintală. O meta-analiză mare din 2016. Sursa de încredere a constatat că insomnia este asociată în mod semnificativ cu un risc crescut de depresie. Unele teorii pentru acest lucru sunt:
Pierderea somnului poate provoca modificări cognitive și ale dispoziției.
Tulburările de somn pot afecta reglarea și stabilitatea emoțională și pot altera procesele neuronale.
Lipsa somnului poate induce un răspuns la stres și crește nivelul markerilor inflamatori.
Potrivit unei analize sistematice din 2013, dovezile sugerează că insomnia și depresia sunt o stradă cu două sensuri: A avea o afecțiune crește riscul de a o avea pe cealaltă. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că insomnia prezice depresia mai consistent decât depresia prezice insomnia.
Alte cercetări sugerează că aproximativ 90 la sută dintre persoanele cu depresie au o plângere de somn, cum ar fi:
insomnie
narcolepsie
tulburări de respirație
sindromul picioarelor neliniștite (RLS)
Dr. David A. Merrill, psihiatru pentru adulți și geriatrie și director al Pacific Neuroscience Institute's Pacific Brain Health Center din cadrul Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California, a declarat pentru Healthline că vede mulți pacienți care suferă atât de insomnie, cât și de depresie.
"Este cu siguranță una dintre acele relații bidirecționale. Somnul perturbat este o caracteristică centrală a depresiei. Un simptom clasic al depresiei este trezirea timpurie dimineața", a spus Merrill.
"Iar somnul perturbat poate duce la o stare de anxietate și depresie. Insomnia se poate prezenta ca parte a unui episod depresiv major care este suficient de sever din punct de vedere clinic pentru a necesita tratament."
Este posibil să puteți îmbunătăți somnul și să abordați depresia cu următoarele tratamente:
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Această terapie pe termen scurt este tratamentul de primă linie pentru insomnie și este, de asemenea, adesea utilizată pentru a trata depresia. CBT este condusă de un profesionist în domeniul sănătății mintale care vă ajută să învățați cum să identificați și să schimbați gândurile și comportamentele legate de insomnie sau depresie. Ea poate fi combinată cu alte tehnici pentru a vă ajuta să dormiți mai bine, inclusiv tehnici de igienă a somnului și de relaxare.
Tehnici de relaxare. Practici precum respirația profundă, vizualizarea, relaxarea musculară progresivă și biofeedback sunt adesea recomandate pentru a aborda insomnia. O meta-analiză din 2020 a constatat că tehnicile de relaxare sunt sigure și pot reduce simptomele depresiei dacă sunt practicate în mod regulat.
Exerciții fizice. O meta-analiză din 2021 a constatat că exercițiile fizice regulate au îmbunătățit calitatea somnului auto-raportat, severitatea insomniei și somnolența diurnă. Iar o analiză din 2016 a 22 de studii a constatat că exercițiile fizice au fost eficiente în tratarea depresiei, în special în combinație cu medicamente.
Practicile minte-corp. O revizuire sistematică din 2019 sugerează că practici precum yoga, tai chi, qigong și meditația pot îmbunătăți simptomele insomniei și, prin urmare, sănătatea generală. O revizuire din 2017 a concluzionat că yoga poate fi utilă în reducerea depresiei, deși majoritatea studiilor pe această temă au fost mici și de scurtă durată, potrivit healthline.com
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...