Scandalul Eurovision. TVR acuză EBU că a modificat votul printr-un ”algoritm netransparent”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
TVR investighează acuzaţiile aduse de European Broadcasting Union (EBU).

Televiziunea publică spune că investighează faptele de care este acuzată de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale, cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022.

"TVR dezaprobă modul în care EBU a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naţionale cu ocazia semifinalelor şi a finalei concursului Eurovision 2022. Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de ţări ale căror voturi s-au împărţit într-un mod care ridică suspiciuni", precizează sursa citată.

Reprezentanţii televiziunii publice susţin că "în timp ce unele ţări au fost penalizate, notele juraţilor fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un aşa-numit 'algoritm' netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancţiune". "Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele ţărilor penalizate", completează aceştia.

Reprezentanţii televiziunii publice vorbesc despre faptul că "impactul acestor suspiciuni asupra concursului şi asupra reputaţiei televiziunilor sancţionate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părţilor implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu".

În context, apreciază ei, "dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegaţiilor vizate notele date de juraţii celor şase ţări şi ar fi explicat convingător existenţa unui 'tipar de vot neregulat', TVR ar fi avut timp să reacţioneze pentru a investiga prompt acuzaţiile şi a corecta situaţia, dacă ar fi fost cazul".

"Acest lucru ar fi fost posibil, însă, doar dacă EBU ar fi tratat TVR ca pe un partener real şi ar fi ţinut cont de faptul că regulamentul Eurovision este cel ce dă independenţă totală juriilor naţionale şi că televiziunile nu pot nici afla şi nici influenţa punctajele acordate de juraţi, decât mult timp după ce au fost trimise către EBU. Astfel, TVR nu a aflat decât după finală modul în care au votat juraţii români în semifinală", punctează reprezentanţii televiziunii publice.

Ei susţin că EBU a transmis "abia după şapte zile informaţiile relevante". Mai mult, evocă faptul că EBU are mecanisme de prevenţie şi control. "Atunci când există suspiciuni faţă de un juriu poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a şi întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele şase ţări sancţionate", completează reprezentanţii TVR.

Potrivit lor, concluzia observatorilor a fost că "votul a fost regulamentar şi nu au raportat nicio abatere sau încercare de fraudare". Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care la începutul probei finale pentru public, reprezentantul EBU a anunţat că toate voturile exprimate de juraţi sunt valide.

Organizatorii Eurovision 2022 au prezentat joi rezultatele "neobişnuite" pe care le-au detectat în timpul jurizării celei de-a doua semifinale a acestei competiţii muzicale, cu două zile înaintea finalei concursului, care a avut loc sâmbăta trecută în oraşul italian Torino, informează DPA.

"O neregularitate a modelului de vot al juriilor de o asemenea amploare este fără precedent", a transmis joi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU).

Analiza voturilor exprimate de juriile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino pare să indice faptul că aceste ţări şi-au acordat puncte între ele, au adăugat reprezentanţii EBU.

EBU nu a precizat însă dacă aceste ţări vor suferi anumite consecinţe şi, dacă se va lua o astfel de decizie, care vor fi acele consecinţe. Vineri, un purtător de cuvânt al EBU a declarat pentru DPA că această chestiune este discutată în prezent în cadrul comitetului de organizare al concursului Eurovision.

Reprezentanţii celor şase ţări au cântat în cea de-a doua semifinală, ce a avut loc pe 12 mai. Doar România, Azerbaidjan şi Polonia s-au calificat în finala competiţiei.

Juriile naţionale de la Eurovision, alcătuite de obicei din profesionişti din industria muzicală, nu pot să voteze pentru concurenţii din ţările lor. Potrivit EBU, în urma rezultatelor din 12 mai, patru dintre cele şase jurii, mai exact cele din Azerbaidjan, Georgia, România şi San Marino, au plasat cinci dintre cele şase ţări anterior menţionate în Topul 5 al preferinţelor lor. 

Articole similare

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Pentru a avea o piele fină, sănătoasă și radiantă, este...

De ce să mănânci ceapă. Beneficii uriașe pentru sănătate

Ceapa este o legumă extrem de nutritivă și versatilă,...

Cum știi că suferi de despresie funcțională

Nu ești în apele tale și totuși poți merge la serviciu...

Ce să faci când ai un atac de panică

Iată câteva sfaturi de la specialiști!


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel