Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
O echipă de psihologi de la Universitatea Harvard a analizat ce poate face aglomerația socială și ce legătură are cu modul în care trece timpul, perceput de oameni. Fiindcă testele au fost realizate cu tehnologia VR, nu se știe dacă acest lucru se întâmplă și atunci când vorbim despre situații reale, însă.
Pentru a testa teoria, ei au folosit o simulare VR a călătoriilor cu trenul. Participanții au călătorit cu trenul virtual timp de 60, 70 sau 80 de secunde, cu niveluri de aglomerație variind de la 35 la 175 de pasageri, într-un singur vagon.
Foarte important este că au fost colectate, de asemenea, inclusiv date cu privire la ritmul cardiac, din timpul călătoriei, iar ulterior participanții au fost rugați să descrie cât de plăcută sau neplăcută a fost călătoria virtuală, precum și să facă tot posibilul pentru a ghici cu exactitate cât de mult a durat aceasta.
„Am emis ipoteza că aglomerarea socială într-un context virtual valid, din punct de vedere ecologic, duce la sentimente negative care, la rândul lor, duc la o durată prelungită percepută”, a explicat echipa, în acest studiu.
Participanții au estimat că, în cazul călătoriilor aglomerate, timpul s-a „lungit” cu 10%, față de celelalte cazuri.
„Rezultatele au arătat că nivelul de aglomerație din interiorul vagonului a avut un efect semnificativ asupra percepției cuiva, atunci când este vorba despre timpul petrecut în tren. Un pasager suplimentar pe metru pătrat, în medie, a crescut durata percepută a unei călătorii de 1-2 minute cu aproximativ 1,8 secunde”, s-a concluzionat, de asemenea.
Echipa consideră că operatorii de trenuri ar trebui să țină cont de acest aspect. De asemenea, ei sugerează că percepția asupra trecerii timpului ar putea fi atenuată dacă vehiculele de transport public ar fi concepute pentru a face față supraaglomerării.
Acest studiu evidențiază modul în care experiențele de zi cu zi ale oamenilor le influențează acestora percepția asupra realității cotidiene. Totuși, teoria ar trebui să fie testată și într-un cadru adecvat.
Termenul de dilatare a timpului desemnează un efect al relativității speciale conform căruia intervalul de timp dintre două evenimente măsurate în orice cadru de referință inerțial este întotdeauna mai mare decât intervalul de timp măsurat în cadrul de referință inerțial (în mișcare față de primul sau de cel mai mare potențial gravitațional) în cazul în care aceste două evenimente au aceeași poziție spațială (dar nu au loc în același timp, desigur). Având în vedere că timpul este definit, în teoria relativității, de baza inițială a unui ceas pentru fiecare cadru de referință, putem deduce că pentru un observator un ceas în mișcare pare încetinit în comparație cu un ceas staționar . Desigur, acest efect apare pe orice măsurător de timp.
O diagramă Minkowski, în două dimensiuni, permite o reprezentare a acestui fenomen în spațiul Minkowski și poate ajuta la o înțelegere calitativă și intuitivă. Acest fenomen de încetinire a ceasurilor se extinde, în relativitate generală, la ceasuri apropiate de un corp masiv, care va încetini în raport cu cele care sunt mai departe de el.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Iată de ce octombrie este...
Otis Redding, cântărețul de...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...