Se renunţă la "secunda în plus" care riscă să dea peste cap sistemul global de comunicații. De ce s-a opus Rusia
Autor: , Liana Ganea | Dată: 21 noi 2022, 13:46
Secunda în plus, un "artificiu" tehnic inventată pentru a sincroniza ceasul atomic cu rotația pământului, va fi eliminată în 2035.

Decizia a fost luată aproape în unanimitate de statele membre ale tratatului internațional care guvernează știința și standardele de măsurare. Rusia s-a opus, iar Belarusul s-a abținut, relatează New York Times. Votul a fost întâmpinat cu urale din partea metrologilor lumii, care au făcut presiuni pentru o soluție la această problemă de zeci de ani.

Secunda „în plus” a provocat probleme încă de introducerea sa, acum 50 de ani. A fost concepută ca o modalitate de a alinia ceasul atomic, utilizat din 1967 și derivat din vibrația atomilor de cesiu, cu rotația ceva mai lentă a Pământului. Ori de câte ori ceasul atomic este cu o secundă înainte, acesta se oprește pentru o secundă pentru a permite Pământului să-l ajungă din urmă. Zece secunde „în plus” au fost introduse în ceasul atomic în 1972. De atunci au fost adăugate încă 27. Acele secunde în plus au fost greu de introdus în 1972. Astăzi, problemele tehnice mult mai mari. În primul rând, este greu de prezis exact când va trebui adăugată următoarea secundă, așa că rețelele de calcul nu se pot pregăti pentru inserții ordonate și regulate.

O secundă în plus nu foloseşte la nimic

Diferitele rețele și-au dezvoltat metode proprii, necoordonate, de a încorpora secunda suplimentară. Mai mult decât atât, sistemele moderne de calcul globale au devenit mai strâns întrepătrunse și se bazează mai mult pe sincronizare hiperprecisă, uneori până la o miliardime de secundă. Adăugarea unei secunde în plus crește riscul ca acele sisteme, care sunt responsabile pentru rețelele de telecomunicații, transportul energiei, tranzacțiile financiare și alte întreprinderi vitale, să se prăbușească sau să nu se sincronizeze.

Drept urmare, sistemele de timp neoficiale au început treptat să înlocuiască ora internațională oficială a lumii, Timpul Universal Coordonat sau U.T.C. Eliminarea secundei în plus este văzută ca o modalitate de a păstra aderarea la U.T.C.. „Cea mai importantă problemă este păstrarea conceptului că timpul este o cantitate internațională”, a spus fizicianul Judah Levine. Rusia a votat împotriva rezoluției, iar Belarusul s-a abținut. Rusia a încercat de mult să întârzie abandonarea secundei „în plus”, deoarece sistemul său global de navigație prin satelit GLONASS încorporează secundele suplimentare, spre deosebire de alte sisteme precum GPS, care este operat de Statele Unite. Având în vedere preocupările Rusiei, secunda „în plus” va fi eliminată abia în 2035. Între timp, metrologii trebuie să găsească o soluțe pentru a reconcilia ceasul atomic cu cel astronomic cu mai puține bătăi de cap.

Articole similare

Cel mai eficient și ieftin somnifer natural

Afla cum poți sa prepari somniferul natural.

Horoscopul este DUR pentru TREI zodii

Avem câteva probleme de rezolvat. Una dintre ele este că...


Top citite
Hillary Clinton îl ironizează pe Putin în privinţa extinderii NATO: Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta

Hillary Clinton îl ironizează pe Putin în privinţa extinderii NATO: Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta

Viitorul incert al omenirii: Amenințările ce ne pândesc/Freepik

Viitorul incert al omenirii: Amenințările ce ne pândesc

Chitaristul american Al Di Meola, internat la ''Bagdasar-Arseni''

Chitaristul american Al Di Meola, internat la ''Bagdasar-Arseni''

Nick Cannon, despre Mariah Carey: Ea a fost stânca mea

Nick Cannon, despre Mariah Carey: Ea a fost stânca mea

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston deschide ușa trecutului: Porecla primită la școală

New York a devenit un furnizor surpriză de motorină în contextul embargoului rusesc

New York a devenit un furnizor surpriză de motorină în contextul embargoului rusesc


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

„Dumbledore” din seria „Harry Potter” a murit

Actorul Michael Gambon a murit, joi, la vârsta de 82 de...