Se renunţă la "secunda în plus" care riscă să dea peste cap sistemul global de comunicații. De ce s-a opus Rusia
Autor: , Liana Ganea | Dată: 21 noi 2022, 13:46
Secunda în plus, un "artificiu" tehnic inventată pentru a sincroniza ceasul atomic cu rotația pământului, va fi eliminată în 2035.

Decizia a fost luată aproape în unanimitate de statele membre ale tratatului internațional care guvernează știința și standardele de măsurare. Rusia s-a opus, iar Belarusul s-a abținut, relatează New York Times. Votul a fost întâmpinat cu urale din partea metrologilor lumii, care au făcut presiuni pentru o soluție la această problemă de zeci de ani.

Secunda „în plus” a provocat probleme încă de introducerea sa, acum 50 de ani. A fost concepută ca o modalitate de a alinia ceasul atomic, utilizat din 1967 și derivat din vibrația atomilor de cesiu, cu rotația ceva mai lentă a Pământului. Ori de câte ori ceasul atomic este cu o secundă înainte, acesta se oprește pentru o secundă pentru a permite Pământului să-l ajungă din urmă. Zece secunde „în plus” au fost introduse în ceasul atomic în 1972. De atunci au fost adăugate încă 27. Acele secunde în plus au fost greu de introdus în 1972. Astăzi, problemele tehnice mult mai mari. În primul rând, este greu de prezis exact când va trebui adăugată următoarea secundă, așa că rețelele de calcul nu se pot pregăti pentru inserții ordonate și regulate.

O secundă în plus nu foloseşte la nimic

Diferitele rețele și-au dezvoltat metode proprii, necoordonate, de a încorpora secunda suplimentară. Mai mult decât atât, sistemele moderne de calcul globale au devenit mai strâns întrepătrunse și se bazează mai mult pe sincronizare hiperprecisă, uneori până la o miliardime de secundă. Adăugarea unei secunde în plus crește riscul ca acele sisteme, care sunt responsabile pentru rețelele de telecomunicații, transportul energiei, tranzacțiile financiare și alte întreprinderi vitale, să se prăbușească sau să nu se sincronizeze.

Drept urmare, sistemele de timp neoficiale au început treptat să înlocuiască ora internațională oficială a lumii, Timpul Universal Coordonat sau U.T.C. Eliminarea secundei în plus este văzută ca o modalitate de a păstra aderarea la U.T.C.. „Cea mai importantă problemă este păstrarea conceptului că timpul este o cantitate internațională”, a spus fizicianul Judah Levine. Rusia a votat împotriva rezoluției, iar Belarusul s-a abținut. Rusia a încercat de mult să întârzie abandonarea secundei „în plus”, deoarece sistemul său global de navigație prin satelit GLONASS încorporează secundele suplimentare, spre deosebire de alte sisteme precum GPS, care este operat de Statele Unite. Având în vedere preocupările Rusiei, secunda „în plus” va fi eliminată abia în 2035. Între timp, metrologii trebuie să găsească o soluțe pentru a reconcilia ceasul atomic cu cel astronomic cu mai puține bătăi de cap.

Articole similare

Prăjitura lui Moș Nicolae. Rețeta specială de sărbătoare

De Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, poți prepara o...


Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.