Sindromul bebelușului uitat: ce este și cum se poate evita o tragedie
Autor: Sonia Baciu
Data actualizării:
Data publicării:
Sindromul bebelușului uitat nu este o boală reală sau o afecțiune mintală. Ce pot face proaspeții părinți pentru a nu trece prin situații care pot fi fatale. 

Venirea unui bebeluș în familie are un impact major asupra părinților, care deși și-au dorit acest lucru se confruntă cu schimbări importante în viața personală, nu doar în cea de familie.

Astfel, nu de puține ori, în situația în care unul dintre părinți trebuie să îl ducă pe cel mic la creșă, grădiniță sau bonă, aceștia pur și simplu uită să facă acest lucru, mai mult, uită copilul în mașină, fapt ce poate fi fatal pentru cel mic și traumatizant pentru părinți, mai ales pentru cel care are acest sindrom. Au existat numeroase situații în care copilului uitat închis în mașină și-a pierdut cunoștința sau chiar a decedat din cauza căldurii din interiorul mașinii.

Sindromul bebelușului uitat nu este o boală reală sau o afecțiune mentală pe care o veți găsi listată în biblia psihiatriei, Manualul de diagnostic și statistică (DSM), arată Good Therapy.

În multe cazuri de sindromul bebelușului uitat, părinții care nu își duc în mod normal copilul la grădiniță sau la o bonă vor parcurge același traseu spre și de la serviciu în fiecare zi.

 În aceste cazuri, părintele conduce traseul normal fără să se gândească. Efectuarea unei sarcini fără să se gândească se numește memorie motorie.

Când efectuați o activitate folosind memoria motorie, aceasta eliberează spațiu în creierul dumneavoastră pentru a vă gândi la sarcinile viitoare pe care le aveți la îndemână.

Un bebeluș liniștit sau un copil mic pe bancheta din spate ar putea fi ușor uitat de un părinte care nu este concentrat pe ceea ce face, cât pe ceea ce trebuie să facă, în viitor.

Atunci când ne conducem mașinile, pregătim mâncarea și îndeplinim alte sarcini de rutină, cotidiene, creierul nostru intră în pilot automat.

Acest lucru înseamnă că mulți părinți nu se gândesc în mod conștient la copiii lor în timp ce îi conduc la și de la grădiniță sau de la activități, în schimb s-ar putea să se gândească la ziua care va urma.

Iar abaterea de la o rutină standard face ușor de uitat că copilul este acolo. Un studiu recent a constatat că 11% din toți părinții și-au uitat copiii, iar 1 din 4 părinți cu copii sub 3 ani și-au uitat accidental copilul în mașină, notează Carlson Attorney.

Cum să evitați să vă uitați copilul

Dacă sunteți îngrijorat de faptul că vă uitați copilul, soluția este să vă scoateți creierul de pe pilot automat.

Când ceva nu este la locul lui, este greu pentru mintea ta să continue să lucreze inconștient.

Puneți ceva care face parte integrantă din rutina zilnică - cum ar fi laptopul, geanta/poșeta sau cheile de la birou - pe bancheta din spate.

Când ieșiți din mașină, veți observa că vă lipsește ceva, chiar dacă nu vă gândiți la copilul dumneavoastră. Și odată ce observați că lipsește ceva, veți descoperi obiectul și copilul pe bancheta din spate.

Vezi și: 10 metode de a gestiona și înțelege anxietatea și atacurile de panică

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel