Sindromul colonului iritabil. 10 alimente pe care să le eviți de acum. Cum să fierbi fasolea ca să nu mai ai crampe și dureri abdominale
Autor: Giorgiana Croitoru
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt alimentele pe care trebuie să eviți dacă ai sindromul colonului iritabil. 

Sindromul colonului iritabil este o tulburare frecventă care afectează stomacul și intestinele, numite și tractul gastrointestinal. Simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație, sau ambele.

Unele persoane își pot controla simptomele prin gestionarea dietei, a stilului de viață și a stresului. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

Sindromul colonului iritabil nu cauzează modificări ale țesutului intestinal și nici nu crește riscul de cancer colorectal.

Alimentele care declanșează sindromul colonului iritabil sunt diferite pentru fiecare persoană în parte, tocmai de aceea nu se poate face o listă unică de alimente care trebuie evitate.

Însă, multe persoane vor observa că evitarea unora mai multor alimente, printre care și lactatele, alcoolul și mâncarea prăjită, are ca rezultate:

- mișcări intestinale mai regulate

- mai puține crampe

- mai puține balonări.

10 alimente bogate în magneziu. Reduc riscul de cancer la stomac și colesterolul

Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă ai sindromul colonului iritabil

1. Alcoolul

Băuturile alcoolice sunt un declanșator comun pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Acest lucru se datorează modului în care organismul digeră alcoolul. De asemenea, alcoolul poate duce la deshidratare, ceea ce poate afecta digestia.

Berea este o opțiune deosebit de riscantă, deoarece conține adesea gluten, iar vinurile și băuturile mixte pot conține cantități mari de zahăr.

Limitarea băuturilor alcoolice poate ajuta la reducerea simptomelor legate de sindromul colonului iritabil. Dacă alegeți să beți alcool, luați în considerare o bere fără gluten sau o băutură amestecată cu seltzer simplu și fără îndulcitori artificiali sau zahăr adăugat.

2. Gluten

Glutenul se găsește în cereale, inclusiv în secară, grâu și orz, care poate cauza probleme pentru unele persoane cu sindromul colonului iritabil.

Un studiu din 2015 arată că o dietă fără gluten poate îmbunătăți simptomele sindromul colonului iritabil la aproximativ jumătate dintre persoanele studiate.

Unii medici recomandă ca persoanele cu sindromul colonului iritabil să încerce să evite glutenul pentru a vedea dacă simptomele lor se ameliorează. Dacă observați că glutenul vă înrăutățește simptomele, este posibil să doriți să încercați o dietă fără gluten.

Vestea bună este că tot mai multe produse fără gluten apar pe piață într-un ritm rapid. Dacă nu vă puteți lipsi de pizza, paste, prăjituri sau fursecuri, le puteți înlocui oricând cu opțiuni fără gluten.

Mai mult, sunt disponibile multe alternative integrale și nutritive la cerealele și făinurile care conțin gluten, inclusiv:

- quinoa

- sorgum

- ovăz

- hrișcă

- făină de migdale

- făină de nucă de cocos

3. Produse lactate

Lactatele pot cauza probleme la persoanele cu sindromul colonului iritabil din mai multe motive. Multe tipuri de lactate sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate duce la diaree. Trecerea la lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi poate reduce simptomele.

Multe persoane cu sindromul colonului iritabil raportează că laptele este un factor declanșator al simptomelor lor, deși nu este clar dacă persoanele cu sindromul colonului iritabil sunt mai susceptibile de a avea o adevărată intoleranță la lactoză.

Dacă simțiți că lactatele sau produsele lactate vă provoacă probleme digestive inconfortabile, luați în considerare trecerea la alternative lactate, cum ar fi laptele vegetal și brânza pe bază de soia.

4. Alimentele prăjite

Cartofii prăjiți și alte alimente prăjite sunt comune în dieta occidentală tipică. Cu toate acestea, consumul excesiv poate cauza probleme de sănătate. Conținutul ridicat de grăsimi poate fi deosebit de greu pentru sistemul persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Prăjirea alimentelor poate schimba de fapt compoziția chimică a alimentelor, făcându-le mai greu de digerat, ceea ce duce la simptome digestive inconfortabile.

5. Fasole și leguminoase

Fasolea, lintea și mazărea sunt o sursă excelentă de proteine și fibre, dar pot provoca simptome pentru sindromul colonului iritabil. Acestea conțin compuși numiți oligozaharide care sunt rezistenți la digestia de către enzimele intestinale.

Încercați să evitați fasolea pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută cu simptomele sindromului colonului iritabil.

Ce să faci cu fasolea sau lintea pentru a nu provoca simptome?

Atunci când mâncați fasole sau linte, înmuiați-le peste noapte și apoi clătiți-le înainte de a le găti poate ajuta organismul să le digere mai ușor.

6. Băuturi cu cofeină

Pe unii oameni cafeaua de dimineață îi ajută pentru regularitatea digestivă. Dar, la fel ca toate băuturile cu cofeină, cafeaua are un efect de stimulare asupra intestinelor care poate provoca diaree.

Cafeaua, sucurile și băuturile energizante care conțin cofeină pot fi factori declanșatori pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil.

7. Alimentele procesate

Alimentele procesate tind să conțină o mulțime de:

- sare adăugată

- zahăr

- grăsimi

Printre exemplele de alimente procesate se numără:

1. chipsuri

2. mâncăruri congelate prefabricate

3. carne procesată

4. alimente prăjite

Consumul în exces al acestor ingrediente poate duce la probleme de sănătate pentru oricine. În plus, acestea conțin adesea aditivi sau conservanți care ar putea declanșa crize de colon iritabil.

8. Broccoli și conopidă

Broccoli și conopida sunt greu de digerat de către organism, motiv pentru care pot declanșa simptome la cei cu sindromul colonului iritabil.

Atunci când intestinul descompune aceste alimente, provoacă gaze și, uneori, constipație, chiar și pentru persoanele fără sindromul colonului iritabil.

Gătitul legumelor le face mai ușor de digerat, așa că încercați să prăjiți sau să sotați broccoli și conopida dacă consumul lor crud vă deranjează sistemul digestiv.

9. Ciocolată

5 alimente care au mai multă Vitamina C decât lămâia. Unul dintre ele reduce formarea cheagurilor de sânge și AVC

Batoanele de ciocolată și bomboanele de ciocolată pot declanșa sindromul colonului iritabil, deoarece sunt de obicei bogate în grăsimi și zahăr și conțin în mod obișnuit lactoză și cofeină. Unii oameni se confruntă cu constipație după ce mănâncă ciocolată.

10. Fibre insolubile

Fibrele alimentare adaugă volum în dietă și mențin sănătătatea intestinului.

Alimentele care sunt bogate în fibre includ:

- cereale integrale

- legume

- fructe

Majoritatea alimentelor vegetale conțin atât fibre insolubile, cât și solubile, dar unele alimente sunt bogate într-un singur tip.

Fibrele solubile sunt concentrate în fasole, fructe și produse din ovăz, iar fibrele insolubile sunt concentrate în produsele din cereale integrale și în legume.

Fibrele solubile sunt o alegere excelentă pentru majoritatea persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Pe de altă parte, alimentele bogate în fibre insolubile pot agrava simptomele la unele persoane, dar alte persoane cu sindromul colonului iritabil nu au probleme cu aceste alimente. În plus, unele alimente bogate în fibre solubile, cum ar fi fasolea, pot cauza probleme pentru unele persoane care au sindromul colonului iritabil.

Deci, sindromul colonului iritabil este destul de individualizat și este posibil ca anumite alimente bogate în fibre să nu vă facă bine, în timp ce altele pot îmbunătăți simptomele.

11. Usturoi și ceapă

Usturoiul și ceapa sunt agenți de aromă grozavi în mâncarea dumneavoastră, dar pot fi, de asemenea, dificil de descompus pentru intestinele dumneavoastră, ceea ce provoacă gaze.

Gazele dureroase și crampele pot rezulta din usturoi și ceapă crude, și chiar și versiunile gătite ale acestor alimente pot fi factori declanșatori.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani



Cele mai noi articole

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel