Soarta unui tablou de Pissarro confiscat de nazişti, în faţa Curţii Supreme a SUA
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Curtea Supremă a SUA a examinat marţi o cerere de restituire a unui tablou de Camille Pissarro confiscat de nazişti în 1939 şi expus în prezent în Spania, informează AFP.

Tabloul "Rue Saint-Honoré, dans l'apres-midi. Effet de pluie", pictat în 1897, se află, alături de lucrări ale acestui cunoscut pictor impresionist, în centrul unei lungi bătălii juridice cu ramificaţii internaţionale, scrie Agerpres. 

Lucrarea, care înfăţişează trăsuri şi oameni într-o intersecţie din Paris, aparţinea în 1937 unei evreice, Lilly Cassirer Neubauer, care a fost constrânsă să o cedeze unui oficial nazist în schimbul unor documente care îi permiteau să părăsească Germania.

Ea a pierdut apoi urma tabloului, care a fost vândut la licitaţie la Berlin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1958, Lilly Cassirer Neubauer a acceptat o compensaţie financiară, acordată de un tribunal german, fără a renunţa însă la drepturile sale.

Abia în anul 2000, unul dintre urmaşii ei a localizat lucrarea: Claude Cassirer a aflat că tabloul, pe care îl văzuse în copilărie în sufrageria bunicii sale, era expus la Madrid, la Muzeul Thyssen-Bornemisza.

Guvernul spaniol a cumpărat tabloul



Guvernul spaniol a cumpărat tabloul cu şapte ani în urmă de la baronul Hans-Heinrich Thyssen Bornemisza, moştenitorul imperiului industrial al familiei Thyssen şi un mare colecţionar de artă, care-l achiziţionase în Statele Unite în anii 1970, fără a-i cunoaşte istoria.

Claude Cassirer a cerut guvernului spaniol să-i returneze lucrarea, însă a fost refuzat.

Ulterior, acesta s-a mutat în California şi a intentat un proces în 2005 la o instanţă federală din SUA. Între timp, Claude Cassirer a murit, iar copiii săi se ocupă de atunci de soarta tabloului.

Cazul s-a răspândit apoi pe cele două continente, cu decizii ale instanţelor spaniole şi americane împotriva moştenitorilor.

Audierea care a avut loc marţi la Curtea Supremă a SUA este ultima lor speranţă.

Dezbaterea s-a axat pe o problemă de natură juridică: în acest caz se aplică legea spaniolă, potrivit căreia proprietarul nu este obligat să restituie bunuri confiscate dacă nu cunoştea originea acestora la momentul achiziţiei, sau legea californiană, care nu ţine cont de buna credinţă a proprietarului?

Aspecte extrem de tehnice



Judecătorii, care, în cadrul audierii, s-au axat pe aspecte extrem de tehnice care nici măcar nu au menţionat lucrarea în cauză, vor lua o decizie în câteva luni.

Între 1933 şi 1945, naziştii au furat, jefuit, confiscat sau distrus 600.000 de opere de artă în Europa, potrivit unui raport al Congresului american. În pofida eforturilor de restituire, litigiile sunt frecvente între foştii şi noii proprietari, iar instanţele de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt solicitate în mod regulat să intervină.

În afară de "Rue Saint-Honoré, dans l'apres-midi. Effet de pluie", alte tablouri de Pissarro au făcut obiectul unor intense dispute juridice, printre care "La Cueillette des Pois" şi "La Bergere Rentrant des Moutons".

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Ellen DeGeneres este în pericol! A filmat totul (VIDEO) / FOTO: Facebook

Ellen DeGeneres și Portia de Rossi șochează Hollywood-ul. Decizia radicală de a părăsi America



Cele mai noi articole

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...

pixel