Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Rolul somnului în funcția creierului este încă o enigmă, dar există dovezi copleșitoare că somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) îi ajută pe oameni să-și consolideze amintirile emoționale. Dar modul în care se desfășoară, de fapt, în creier este un lucru pe care oamenii de știință încă-l investighează.
Cortexul prefrontal este o parte a creierului care este puternic implicată în procesarea emoțională și, totuși, în timpul somnului REM, unii dintre neuronii săi, cunoscuți sub numele de neuroni piramidali, sunt ciudat de liniștiți. Dar cum ne ajută această parte a creierului să ne controlăm emoțiile în timpul somnului dacă nu este activă atunci când, de fapt, ne închidem ochii? Cercetările asupra șoarecilor adormiți și treji sugerează că liniștirea cortexului prefrontal în timpul somnului REM ajută întregul sistem să se reseteze, notează curiozitate.ro
Descoperirile sunt în concordanță cu alte studii recente care sugerează că somnul menține activitatea neuronală sub control. Fără un somn REM adecvat, rețelele din creier pot deveni „suprasaturate” cu mesaje emoționale, cum ar fi frica, ceea ce face mai dificilă determinarea semnalelor importante din zgomotul de fond. Când este treaz, acest lucru poate determina un șoarece să fie prea fricos sau să nu fie suficient de fricos. Când sunt activi și treji, neuronii din creier primesc mesaje de la „brațele” lor (alias dendritele lor). Aceste mesaje sunt apoi transmise corpului neuronului (alias soma), care este responsabil pentru propagarea mesajelor către alți neuroni. „Aceasta înseamnă o decuplare a celor două compartimente celulare, cu alte cuvinte soma adormită și dendritele treze”, explică neurologul Antoine Adamantidis de la Universitatea din Berna din Elveția. „Aceasta înseamnă o decuplare a celor două compartimente celulare, cu alte cuvinte soma adormită și dendritele treze”, explică neurologul Antoine Adamantidis de la Universitatea din Berna din Elveția.
Mecanismul nu a fost încă observat în neuronii umani, dar descoperirile ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine de ce condiții precum tulburarea de stres post traumatic și tulburările de somn sunt atât de strâns legate.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...