Studiu: Bananele și somonul ajută la contracararea efectului consumului de sare
Autor: Elena Didilă
Data actualizării:
Data publicării:
Consumul de alimente precum banane, avocado și somon ar putea ajuta la reducerea efectelor negative ale sării în dieta femeilor, sugerează cercetările.

Studiul a constatat că dietele bogate în potasiu au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută.

Potrivit The Guardian, cercetătorii spun că descoperirile lor arată că mineralul ajută la menținerea sănătății inimii și că femeile beneficiază mai mult decât bărbații.

Autorul studiului, profesorul Liffert Vogt de la Centrele Medicale ale Universității din Amsterdam, din Țările de Jos, a declarat: ”Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu o tensiune arterială crescută și un risc crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

”Sfaturile pentru sănătate s-au concentrat pe limitarea consumului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când dietele noastre includ alimente procesate. În studiul nostru, potasiul alimentar a fost asociat cu cele mai mari câștiguri de sănătate la femei”, a mai declarat profesorul Liffert Vogt.

Studiul: 

Studiul a inclus 11.267 de bărbați și 13.696 de femei din studiul Epic-Norfolk, care a recrutat adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani din cabinetele generale din Norfolk, Marea Britanie, între 1993 și 1997.

Toată lumea a completat un chestionar despre obiceiurile de viață, li s-a măsurat tensiunea arterială și a fost recoltată o probă de urină. Sodiul și potasiul urinar au fost utilizate pentru a estima aportul alimentar.

Cercetătorii au analizat legătura dintre aportul de potasiu și tensiunea arterială și au descoperit că consumul de potasiu (în grame pe zi) a fost asociat cu tensiunea arterială la femei. Pe măsură ce aportul de mineral a crescut, tensiunea arterială a scăzut.

Când asocierea a fost analizată în funcție de aportul de sare, relația dintre potasiu și tensiunea arterială a fost observată doar la femeile cu aport mare de sodiu.

În general, ei au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare aport de potasiu au avut un risc cu 13% mai mic de evenimente cardiovasculare în comparație cu cei cu cel mai mic aport. 

Când bărbații și femeile au fost analizați separat, reducerea riscului a fost de 7%, respectiv 11%.

Cantitatea de sare din dietă nu a influențat relația dintre potasiu și evenimentele cardiovasculare la bărbați sau femei, au descoperit cercetătorii.

Concluziile studiului: 

Profesorul Vogt a spus: ”Rezultatele sugerează că potasiul ajută la menținerea sănătății inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbații. Relația dintre potasiu și evenimentele cardiovasculare a fost aceeași, indiferent de aportul de sare, sugerând că potasiul are alte modalități de a proteja inima pe lângă creșterea excreției de sodiu.”

NHS recomandă ca adulții cu vârsta între 19 și 64 de ani au nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi și ar trebui să poată obține acest lucru din dieta lor.

 

Alimente bogate în potasiu:

Alimentele bogate în potasiu includ legumele, fructele, nucile, fasolea, produsele lactate și peștele. De exemplu, o banană de 115 g are 375 mg de potasiu, 154 g de somon fiert are 780 mg, un cartof de 136 g are 500 mg și o cană de lapte are 375 mg.

 

 

Tracy Parker, dietetician senior la British Heart Foundation, a declarat:

”Această cercetare susține sfatul actual conform căruia reducerea consumului de sare și consumul mai multor alimente care conțin potasiu poate fi rețeta pentru o inimă mai sănătoasă. O modalitate ușoară de a-ți crește aportul de potasiu este să mănânci cinci porții de fructe și legume pe zi.

Alte alimente precum legumele, peștele, nucile, semințele și laptele sunt, de asemenea, bogate în potasiu și sărace în sare, așa că vă pot ajuta inima.

Limitarea consumului de alcool și menținerea activității fizice va ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, reducând riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.”

Descoperirile sunt publicate în European Heart Journal.

Articole similare

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci nuci în fiecare zi

Nucile au o multitudine de efecte benefice asupra...

Ceaiuri bune pentru ameliorarea simptomelor de burnout

Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru situațiile...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Sursă foto: Freepik

Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Captura Youtube

Oana Radu a vorbit despre declinul său din muzică: După Vocea României a venit un val și m-a dărâmat

FOTO: Freepik @EyeEm

JO 2024: Flacăra olimpică a fost înmânată lui Tony Estanguet în cadrul unei ceremonii, la Atena

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Musaca de post. Rețeta delicioasă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Rugăciuni pentru ziua de Florii

Aceste două rugăciuni se pot rosti în Duminica de Florii.

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

pixel