Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Fiecare familie din Polonia ar putea primi o compensaţie de 3000 de zloţi (circa 627 de euro) pentru scumpirea cărbunelui, conform unui proiect de lege publicat luni seara, informează Agerpres, citând Reuters.
Cărbunele de calitate ridicată provenit din Rusia era utilizat mai ales în gospodăriile individuale şi centralele termice din localităţile mici din Polonia, însă importurile respective au fost interzise în aprilie.
Ca urmare a deficitului de cărbune de pe piaţă, preţul a crescut, iar mulţi polonezi se tem că nu îşi vor putea încălzi locuinţele la iarnă.
În proiectul de lege se arată că obiectivul este "de a oferi sprijin pentru o categorie mare de gospodării din Polonia, inclusiv celor mai sărace din punct de vedere energetic, prin acoperirea costurilor rezultate din creşterea preţurilor pe piaţa de energie".
Subvenţia va fi alocată gospodăriilor în care cărbunele este principala sursă de încălzire, iar termenul limită pentru depunerea cererilor va fi 30 noiembrie. Se aşteaptă ca guvernul de la Varşovia să aprobe marţi proiectul, care va fi apoi înaintat parlamentului.
Polonia îşi asigură pe bază de cărbune 80% din necesarul de energie electrică şi - cu toate că este cea mai mare producătoare de cărbune din Uniunea Europeană - a importat anul trecut din Rusia peste opt milioane de tone, iar anul acesta se preconizează un deficit de 11 milioane de tone, din cauza scăderii producţiei interne. S-au luat deja unele măsuri pentru creşterea importurilor din alte surse, menţionează Reuters.
Polonezii care achiziţionează cantităţi mici de cărbune ar putea beneficia luna aceasta de subvenţii pentru menţinerea preţului la nivelul din 2011, însă comercianţii cu amănuntul sunt reticenţi faţă de participarea la acest sistem, deoarece plăţile nu acoperă creşterea preţului de pe piaţă, arată agenţia citată.
Nemții abordează criza energetică în spirit prusac: Germania limitează utilizarea apei calde, stinge luminile stradale și închide piscinele. Creșterea uriașă a prețurilor la gaz a venit după ce Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către Germania luna trecută, cufundând Germania în cea mai gravă criză energetică din 1973.
Detmold, un oraș din Renania de Nord-Westfalia, a anunțat că nu va mai încălzi apa din piscinele sale exterioare, deoarece așa va economisi gaz pentru la iarnă. Importatorii de gaze și companiile de utilități luptă pentru supraviețuire în timp ce facturile consumatorilor cresc vertiginos, scrie Financial Times .
"Situația este mai mult decât dramatică. Pacea socială în Germania este în mare pericol", a declarat Axel Gedaschko, șeful federației companiilor germane de locuințe GdW.
Pe măsură ce tensiunile cresc, oficialii se tem că situația s-ar putea agrava. Rusia, de fapt, își închide principala conductă de gaz către Germania, Nord Stream 1. Deși s-a spus că va dura zece zile, iar motivul a fost invocat ca întreținere planificată, mulți experți de la Berlin se tem că aceasta nu se va mai deschide din nou. Vezi mai mult AICI.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...