Turmericul, condimentul-minune cu efect antiinflamator și antioxidant. Ce alte beneficii mai are și ce se întâmplă dacă îl combunați cu piperul negru
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Turmericul are o multitudine de beneficii pentru sănătate și se află în topul alimentele antioxidante.

Turmericul este condimentul auriu ce dă o culoare plăcută curry-ului, o mâncare tradițională indiană. Turmericul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, date de curcuma, ingredientul activ din turmeric.

Curcuma, alte beneficii pentru sănătate

Curcuma este slab absorbită în fluxul sanguin, astfel, dacă vrem să experimentăm toate efectele benefice ale acestea este nevoie să fie combinată cu altă plantă. De exemplu, în combinația cu piperul negru, care conține piperină, gradul de absorbție al curcumei crește cu 2.000%, arată Healthline.

Efect antiinflamator

Deși inflamația este bună pentru organismul uman, mai ales dacă este acută, deci de scurtă durată, în cazul în care aceasta devine cronică poate avea un impact negativ asupra sănătății.

În acest sens, potrivit studiilor, consumul de curcumă poate să ajute în lupta cu inflamațiile, menținându-le la un nivel scăzut, lucru care este benefic pentru afecțiuni precum:

- bolile de inimă

- cancer

- sindrom metabolic

- boala Alzheimer

- diferite afecțiuni legate de vârstă.

Puternic antioxidant

Potrivit scorului ORAC, cel care determina capacitatea antioxidantă a alimentelor, curcuma are un scor foarte ridicat, de 127.068  μ mol TE/100g, situându-se pe locul 6 în topul celor mai antioxidante produse, după cuișoare, sumac, scorțișoară, sorghum și oregano.

Se crede că daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele care stau la baza îmbătrânirii și a multor boli. Radicalii liberi au tendința de a reacționa cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele sau ADN-ul.

Ajută la stimularea factorului neurotrofic

Înainte ca oamenii de știință să aibă o mai bună înțelegere a neuronilor, se credea că aceștia nu sunt capabili să se dividă și să se înmulțească după copilăria timpurie.

Cu toate acestea, ei știu acum că nu este așa. Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, iar în anumite zone ale creierului se pot înmulți și crește în număr, iar consumul de curcumă poate ajuta în acest sens.

Reduce riscul de boli de inimă

Mai multe studii au sugerat că curcuma poate îmbunătăți sănătatea inimii, iar acest lucru este dat de capacitatea curcumei de a reduce inflamațiile și oxidarea, doi dintre factorii de risc pentru bolile de inimă.

Poate preveni cancerul

Cancerul este caracterizat de creșterea necontrolată a celulelor. Curcuma a fost studiată ca plantă benefică în tratamentul cancerului și s-a constatat că afectează creșterea și dezvoltarea cancerului.

 Astfel, studiile au arătat că:

- poate contribui la moartea celulelor canceroase

- reduce angiogeneza

- reduce metastazele.

Într-un studiu de 30 de zile efectuat pe 44 de bărbați cu leziuni la nivelul colonului, care uneori devin canceroase, 4 grame de curcumă pe zi au redus numărul de leziuni cu 40%, mai arată sursa menționată.

Potrivită pentru ameliorarea bolii Alzheimer

Boală neurodegenerativă, boala Alzheirmer, nu are în acest moment un leac, însă cercetătorii caută cele mai bune tratamente pentru ameliorarea simptomelor.

O veste bună în sensul prevenirii acestei tulburări neurodegenerative este dată de faptul că curcuma s-a demonstrat ca fiind o posibilă barieră hemato-encefalică.

De altfel, se știe că inflamația și stresul oxidativ joacă roluri importante în boala Alzheimer, iar curcuma are efecte în aceste două direcții.

Răspuns bun în artrită

Artrita este o afecțiune la nivelul articulațiilor care este dată de inflamații. Cum curcuma are efect antiinflamator, administrarea de suplimente de curcumă este considerată eficientă în cazul acestei afecțiuni.

Benefică împotriva depresiei

Curcuma s-a dovedit a fi promițătoare în tratarea depresiei, o afecțiune psihoemoțională foarte prezentă în ultima vreme, la nivel mondial, și care afectează atât persoanele tinere, cât și adulți, respectiv adulți în vârstă.

În cadrul unui studiu controlat, efectuat pe 60 de persoane cu depresie, acestea au fost repartizate aleatoriu în trei grupuri. Un grup a primit Prozac, un medicament antidepresiv, al doilea grup a primit câte 1 gram de curcumă, iar al treilea grup a primit atât Prozac, cât și curcumă.

După 6 săptămâni, rezultatul a arătat că cei din grupul cu curcumă au avut îmbunătățiri ale depresiei similare cu cei care au luat Prozac.

Previne îmbătrânirea prematură

Curcuma are efecte asupra sănătății inimii și a bolilor legate de vârstă, precum boala Alzheimer, iar acest lucru sugerează un potențial efect în prevenirea îmbătrânirii premature.

Vezi și: Deficitul de vitamina D, asociat cu diabetul zaharat de tip 2. Vitamina D este importantă și pentru creșterea imunității

Articole similare

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...


Top citite
Sursa: Freepik

Dincolo de Club 27: Cum mor cântăreții, în funcție de genul muzical

Sursa: Freepik

Programul special de Paște al mall-urilor și magazinelor din București

Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Sursa: captură Youtube The Graham Norton Show

Regina ecranului, Meryl Streep, primește un Palme d'Or onorific la Cannes


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, există unele lucruri pe care...

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, ortodocșii practică o serie de...

pixel