Uleiul de ricin, de la produsul antibacterian la remediu pentru constipație. Ce alte beneficii mai are, dar și care sunt contraindicațiile utilizării sale
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Uleiul de ricin este eficient pentru combaterea constipației. Ce alte beneficii mai are și cine are contraindicații în a-l folosi.

Uleiul de ricin, extras din semințele plantei perene Ricinus communis, are multiple beneficii pentru sănătate și este folosit inclusiv în domeniul cosmetic, pentru conținutul său de săruri și esteri.

De asemenea, trebuie menționat că uleiul de ricin este considerat un acid gras triglicidic, iar cea mai mare parte din acesta,aproape 90% din conținutul său, este acid ricinoleic, un compus specific și rar.

Uleiul de ricin, beneficii

Îmbunătățește sistemul imunitar. Uleiul de ricin sprijină sistemul limfatic al organismului, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care are un impact important asupra sistemului imunitar. Rolul major la sistemului limfatic este de a absorbi și de a elimina din celulele umane lichidele, proteinele și materialele reziduale în exces. De asemenea, uleiul de ricin ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, a drenajului limfatic, a sănătății timusului, precum și a altor funcții ale sistemului imunitar.

Astfel, uleiul de ricin este folosit, în medicina tradițională, pentru a combate:

- problemele abdominale

- constipația

- durerile cronice de cap

- durerile la nivelul vezicii biliare

- durerile de spate și cele musculare

- artrita și reumatismul

- insomnia

- infecțiile parazitare

Alte afecțiuni asupra cărora uleiul de ricin are efecte sunt: acneea și arsurile solare, piciorul atletului, scleroza multiplă sau boala Parkinson.

Îmbunătățește circulația sanguină. Legătura dintre sistemul limfatic și cel sanguin este foarte importantă, astfel că dacă la nivelul celui dintâi lucrurile sunt funcționale, riscul să apară probleme la cel sanguin sunt reduse, între cele două sisteme existând un echilibru.

Remediu împotriva infecțiilor bacteriene. Potrivit unor studii, uleiul de ricin este eficient în reducerea numărului de bacterii dăunătoare (Candida albicans, Streptococcus mutans și Staphylococcus aureus). Aceștia au fost descoperiți pe protezele dentare, curățate sau depozitate necorespunzător. Astfel, în urma studiului s-a constatat că înmuierea protezei într-o soluție care conține 10% ulei de ricin, timp de 20 de minute, a ajutat la reducerea numărului acestor bacterii, arată Healthline.

Combate constipația. O altă proprietate importantă a uleiului de ricin este că poate combate constipația. Administrat pe cale orală, uleiul de ricin poate avea efect laxativ natural. Poate ajută la tratarea constipației și la îmbunătățirea senzației de eliminare completă a materiilor fecale.

Beneficii pentru piele și păr. Uleiul de ricin este folosit ca emolient, pentru reducerea ridurilor și pentru îmbunătățirea sănătății pielii. Uleiul de ricin este eficient pe pielea uscată sau iritată, astfel putând fi prevenită uscarea acesteia, fiind un bun hidratant.

Uleiul de ricin, contraindicații

Deși are multe beneficii pentru sănătate, uleiul de ricin are și câteva contraindicații, mai als în urma reacțiilor adverse pe care le poate provoca.

Astfel, uleiul de ricin este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate induce travaliul.

De asemenea, uleiu de ricin poate avea reacții alergice în cazul aplicării pe piele, iar cele mai frecvente sunt erupțiile cutanate și înroșirea pielii.

Uleiul de ricin deși are proprietăți laxative, așa cum am menționat deja, poate provoca efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi: diareea, vărsăturile, crampele și balonarea.

Vezi și: Deficitul de magneziu, asociat cu depresia. Poate duce la creșterea riscului de hipertensiune și diabet

Articole similare

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:


Top citite
Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Fotografie de la Alexander Grey/pexels

Experții din Franța recomandă limitarea utilizării de către minori a telefoanelor inteligente și a rețelelor de socializare

Sursa: captură Youtube LT_Live

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Fotografie de la Pixabay/Pexels

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

Fotografie de la Johannes Plenio/Pexels

Predicția înfricoșătoare din 2024 îi îngrozește pe britanici

Fotografie de la Mohammad reza Fathian/pexels

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Adele împlinește 36 de ani. Cum s-a lansat celebra artistă

Adele, una dintre cele mai apreciate și iubite voci din...

pixel