Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
"Moderna consideră că vaccinul Comirnaty dezvoltat de Pfizer și BioNTech împotriva Covid-19 încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016", se arată într-un comunicat al firmei.
Însă compania pare să dorească să păstreze controlul asupra tehnologiilor ce pot fi utilizate în multe alte contexte, Moderna subliniind utilizarea platformei sale de tehnologii ARN mesager pentru dezvoltarea de tratamente pentru gripă, HIV, boli autoimune și cardiovasculare și cancer.
Moderna și Pfizer, în parteneriat cu BioNTech, au fost primele care și-au pus în producție vaccinurile împotriva coronavirusului, la foarte scurt timp după începerea pandemiei, folosind această tehnologie ARN mesager, care permite instruirea celulelor umane pentru a produce proteine prezente în virus pentru a obișnui sistemul imunitar să îl recunoască și să îl neutralizeze.
Până în prezent, vaccinurile s-au bazat pe variante slabe sau inactivate ale virusului pentru a determina organismul să se apere singur, iar dezvoltarea remediilor și testele clinice pentru a le testa siguranța ar putea dura mai mulți ani. Utilizarea tehnologiei ARN mesager în vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech, unele dintre cele mai răspândite vaccinuri injectabile din lume, a fost punctul culminant a patru decenii de cercetare care a depășit numeroase obstacole.
Flexibilitatea oferită de ARN-ul mesager și capacitatea de a cere organismului să producă el însuși antigeni înseamnă că se pot aștepta multe pentru alte boli. Moderna a declarat că a intentat procese în statul american Massachusetts și în Düsseldorf, Germania.
Compensații financiare
Soluționarea unui astfel de caz în instanță poate dura mai mulți ani. Pfizer și BioNTech s-au declarat "surprinse de acest litigiu" într-un mesaj transmis AFP, având în vedere că vaccinul lor "se bazează pe tehnologia ARN mesager patentată de BioNTech și a fost dezvoltat atât de BioNTech, cât și de Pfizer".
"Este regretabil, dar destul de obișnuit ca alte companii să afirme că un produs de succes le încalcă potențial proprietatea intelectuală", a declarat BioNTech într-o declarație separată. Ambele companii au declarat că sunt pregătite să se apere "viguros" împotriva acuzațiilor din plângerea Moderna. Acesta nu este primul proces de încălcare a brevetului privind tehnologia inovatoare a ARN-ului mesager.
Moderna, de exemplu, a fost deja dată în judecată de micile companii de biotehnologie Arbutus Biopharma Corporation și Genevant Sciences. BioNTech este, de asemenea, afectată de un proces intentat în Germania de către o altă companie biotehnologică, CureVac, la care BioNTech și Pfizer au răspuns cu un alt proces în SUA.
"Lansăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare a ARN-ului mesager pe care am lansat-o, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o în deceniul de dinaintea pandemiei Covid-19", a comentat Stephane Bancel, patronul Moderna, în comunicat.
Moderna a declarat că s-a angajat, începând cu octombrie 2020, să nu lanseze niciun proces legat de proprietatea intelectuală cât timp pandemia este în curs de desfășurare, dar consideră că acum a trecut la o nouă etapă.
Compania nu cere Pfizer/BioNTech să își retragă vaccinul de pe piață. Dar solicită o compensație financiară, și numai pentru vaccinurile vândute începând cu luna martie a anului trecut. Pfizer se așteaptă să vândă vaccinul său Covid-19 în valoare de 32 de miliarde de dolari în cursul anului 2022.
Moderna mai spune că brevetele pentru care dă în judecată Pfizer și BioNTech nu au fost dezvoltate în perioada în care compania lucra cu agenția de cercetare a guvernului american pentru a accelera lucrările la Covid-19.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...