Vitamina D, impact asupra sănătății. Depresia și oboseala, semnele deficitului de vitamina D
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Vitamina D este printre cele mai importante vitamine de care avem nevoie. Deficitul poate crește riscul de osteoporoză, dar și de depresie ori anxietate. Care este necesarul zilnic și de unde îl putem obține.

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine de care are nevoie organismul uman, aceasta ajutând atât la menținerea sănătății oaselor cât și a sistemului imunitar. Astfel, deficitul de vitamina D poate avea impact asupra sănătății, indiferent de vârstă, la copii putând să ducă la rahitism, în vreme ce la adulți crește riscul de osteoporoză și fracturi, în special la femeile aflate la menopauză.

Vitamina D, doza necesară

Pentru a nu se instala carența de vitamina D, medicii recomandă administrarea acesteia astfel:

- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni - 1.000 UI/zi (1,06 mg / zi)

- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi (0,64 mg / zi)

- Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi (0,85 mg / zi).

Trebuie menționat că este important să nu depășiți doza de 4.000 de UI pe zi, deoarece supradozajul cu vitamina D poate pune viața în pericol.

Deficitul de vitamina D și impactul asupra sănătății

Cele mai frecvente efecte ale deficitului de vitamina D sunt următoarele:

Boli și infecții frecvente. Unul dintre cel mai importante roluri ale vitamine D este cel privind susținerea sistemului imunitar. Astfel, un deficit din această vitamină crește riscul de apariție frecventă a bolilor șu infecțiilor, care urmare a scăderii sistemului imunitar.

Încetinește vindecarea rănilor. Vindecarea mai lentă a cicatricilor de după operațiile chirurgicale este un alt semn al deficitului de vitamina D.

Un studiu de laborator sugerează că vitamina D crește producția de compuși esențiali pentru regenerarea pielii în cadrul procesului de vindecare al cicatricilor.

Depresie și anxietate. Deficitul de vitamina D a fost asociată cu depresia, în special la adulții în vârstă, chiar dacă rezultatele studiilor sunt contradictorii, arată Healthline.

De asemenea, deficitul de vitamina D este asociat și cu tulburările de anxietate. O analiză a constatat că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, erau mai scăzute la persoanele cu tulburări psihoemoționale, precum anxietatea și depresia.

Oboseală. Senzația de oboseală este unul dintre efectele pe care îl are deficitul de vitamina D. Spre deosebire de alte cauze mai vizibile, cum ar fi stresul, depresia și insomnia, deficitul de vitamina D este adesea trecut cu vederea ca o potențială cauză a oboselii. Astfel, atunci când vă simțiți obosiți, o plimbare în aer liber vă poate da dramul de energie de care aveți nevoie.

Căderea părului. Pe lângă stres, un alt factor care poate duce la căderea părului este deficitul de vitamina D. Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D a fost asociat cu alopecia areata, o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului.

Vitamina D, surse

Vitamina D se poate obține din expunerea la soare, chiar și numai 15 minute pe zi, însă în lunile reci este nevoie de suplimentare. În natură, vitamina D se găsește în:

- peștele gras

- gălbenușul de ou

- ciuperci

- cerealele îmbogățite

- lapte și sucuri îmbogățite

- iaurt

- suc de portocale

- ficat de vită.

Vezi și: Toarcerea unei pisici, 6 beneficii importante pentru sănătate. Te scapă de stres și scade riscul de AVC

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel