Vitaminele care ne întăresc sistemul imunitar. Alimentele cele mai indicate
Autor: Ioan-Valerian Herăscu
Data publicării:
Este greu de subestimat rolul pe care nutriția îl joacă în menținerea sănătății și bunăstării noastre. Studiile arată că o dietă sănătoasă este cheia longevității și a îmbunătățirii calității vieții.

Dieta este unul dintre cei mai mari contributori la un sistem imunitar sănătos. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că dieta occidentală modernă – bogată în zahăr, sare și grăsimi – ar putea fi de vină pentru o creștere abruptă a bolilor cronice în întreaga lume. 

Vitamina C

Vitamina C sau acid ascorbic, este un ingredient comun pe care îl veți găsi în citrice, dar și în legume (ardeiul gras are 65mg de vitamina C, broccoli 89 mg). Aceasta susține sistemul imunitar pe mai multe niveluri, întărește celulele albe din sânge, menține o barieră puternică a pielii și protejează împotriva stresului oxidativ

Studiile arată, de asemenea, că atunci când corpul dumneavoastră se luptă cu o infecție, suplimentarea cu vitamina C vă poate ajuta să vă recuperați mai repede, chiar și atunci când mâncați deja doza zilnică recomandată de 75-90 mg de acid ascorbic pe zi.

”Obținerea unui aport adecvat de vitamina C poate ajuta la reducerea inflamației pulmonare, ceea ce vă poate ajuta să abordați Covid-19 și alte probleme respiratorii”, spune Hussain Abdeh, director clinic la Medicine Direct.

Vitaminele B

Vitaminele B sunt esențiale pentru existența tuturor formelor de viață de pe planeta noastră, de la bacterii la oameni. 

Există opt tipuri diferite de vitamina B și fiecare este responsabil pentru o gamă largă de procese metabolice și de reglare. Pentru a spune simplu, fără vitaminele B nu am fi capabili să ne mișcăm, să gândim sau să construim și să reparam niciun țesut din corpul nostru.    

Vitaminele B se pot obține din majoritatea alimentelor integrale. Atâta timp cât țineți o dietă sănătoasă, bogată în cereale integrale, carne, ouă, leguminoase, semințe, nuci, fructe și legume cu frunze închise la culoare, ar trebui să atingi cu ușurință doza zilnică recomandată.    

Vitamina D

Deficitul de vitamina D a fost legat de un risc crescut de a dezvolta mai multe tulburări autoimune, inclusiv psoriazis, scleroză multiplă și artrita reumatoidă. În plus, acest micronutrient ajută la activarea și proliferarea globulelor albe, întărindu-ne apărarea împotriva diferitelor boli.

Carnea roșie, ficatul, gălbenușurile de ou și peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, tind să conțină cele mai mari cantități de vitamina D.

Dacă nu sunteți un fan al alimentelor pe bază de animale, puteți consuma cereale, lapte pe bază de plante sau ciuperci.

În timp ce suplimentele de vitamine pot părea o soluție ușoară, cea mai bună modalitate de a asigura un aport suficient de nutrienți esențiali este menținerea unei diete sănătoase și echilibrate. Corpul tinde să absoarbă și să utilizeze mai bine vitaminele din alimente, în timp ce suplimentele pot fi de calitate diferită, afirmă cei de la livescience.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari



Cele mai noi articole
pixel